Tramp potpisao ukaz o „privatizaciji“ Meseca; Kremlj: Neprihvatljivo

Istovremeno je naložio američkoj administraciji da blokira sve pokušaje da se svemir smatra javnim dobrom celog čovečanstva

Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu o komercijalnoj eksploataciji resursa Meseca i drugih nebeskih tela. Istovremeno je naložio američkoj administraciji da se blokira sve pokušaje da se svemir smatra javnim dobrom celog čovečanstva. Dodatno je ukazao:

„Amerikanci treba da imaju pravo da se bave komercijalnim istraživanjima, vađenjem i korišćenjem resursa u svemiru u skladu sa važećim zakonom. Spoljni prostor je s pravnog i fizičkog stanovišta jedinstven prostor za ljudske aktivnosti, a Sjedinjene Države to ne smatraju javnim dobrom. Stoga, politika Sjedinjenih Država treba da bude obezbeđivanje međunarodne podrške eksploataciji i korišćenju resursa u prostoru od državnih i privatnih aktera“.

U dokumentu koji je predsednik SAD potpisao posebno se naglašava da Sjedinjene Države ne priznaju Sporazum o aktivnostima država na Mesecu i drugim nebeskim telima koji je podržan rezolucijom Generalne skupštine UN u decembru 1979. godine. U Trampovoj uredbi se s tim u vezi obavezuje Stejt department: „Državni sekretar treba da se protivi svakom pokušaju bilo koje države ili međunarodne organizacije da Sporazum o aktivnostima država na Mesecu i drugim nebeskim telima tretiraju kao odraz ili na neki drugi način izražavanje međunarodnog prava”.

Podsetimo, Rusija je 17. marta planirala prvo lansiranje na Mesec posle pauze od 45 godina. Rusija je, kako se i moglo očekivati, odmah odreagovala. Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, poručio je Vašingtonu da je neprihvatljiv svaki, i svačiji, pokušaj „privatizacije“ kosmičkog prostora. Naglasio je da će Moskva dodatno izučiti Trampovu direktivu i zauzeti konačan stav.

 

Naslovna fotografija: Chip Somodevilla/Getty Images

 

Izvor Fakti, 07. april 2020.

Pratite nas na YouTube-u