Трамп потписао указ о „приватизацији“ Месеца; Кремљ: Неприхватљиво

Истовремено је наложио америчкој администрацији да блокира све покушаје да се свемир сматра јавним добром целог човечанства

Доналд Трамп потписао је извршну уредбу о комерцијалној експлоатацији ресурса Месеца и других небеских тела. Истовремено је наложио америчкој администрацији да се блокира све покушаје да се свемир сматра јавним добром целог човечанства. Додатно је указао:

„Американци треба да имају право да се баве комерцијалним истраживањима, вађењем и коришћењем ресурса у свемиру у складу са важећим законом. Спољни простор је с правног и физичког становишта јединствен простор за људске активности, а Сједињене Државе то не сматрају јавним добром. Стога, политика Сједињених Држава треба да буде обезбеђивање међународне подршке експлоатацији и коришћењу ресурса у простору од државних и приватних актера“.

У документу који је председник САД потписао посебно се наглашава да Сједињене Државе не признају Споразум о активностима држава на Месецу и другим небеским телима који је подржан резолуцијом Генералне скупштине УН у децембру 1979. године. У Трамповој уредби се с тим у вези обавезује Стејт департмент: „Државни секретар треба да се противи сваком покушају било које државе или међународне организације да Споразум о активностима држава на Месецу и другим небеским телима третирају као одраз или на неки други начин изражавање међународног права”.

Подсетимо, Русија је 17. марта планирала прво лансирање на Месец после паузе од 45 година. Русија је, како се и могло очекивати, одмах одреаговала. Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина, поручио је Вашингтону да је неприхватљив сваки, и свачији, покушај „приватизације“ космичког простора. Нагласио је да ће Москва додатно изучити Трампову директиву и заузети коначан став.

 

Насловна фотографија: Chip Somodevilla/Getty Images

 

Извор Факти, 07. април 2020.