У Русији за организацију скупова финансираних споља до 10 година затвора?

У Русији покренута иницијатива да кључни актери политичких манифестација финансираних из иностранства могу да буду осуђени до десет година затвора

Група посланика Државне Думе – доњег дома парламента Русије – покренула је `законодавну иницијативу` да се у закон о одговорности за страно финансирање политичких активности укључи `отежавајућа околност`.

Један од подносилаца иницијативе, члан думског одбора за законодавство Јевгениј Марченко, открио је да он и његове колеге предлажу да се створи законска могућност да кључни актери политичких манифестација финансираних из иностранства – уколико на њима дође до масовних немира, сукоба и насиља – могу да буду осуђени до десет година затвора.

Марченкова група поднела је нацрт закона којим је предложено успостављање додатних основа за ликвидацију политичких странака, у којем се посебно разрађује могућност да су странке, њихове изборне кампање и кандидати финансирани из иностранства. Тим нацртом су иницирали увођење затворске казне за функционере странака које примају финансијска средстава из иностранства.

Марченко посебно наглашава: „Желимо увођење кривичне одговорности за страно финансирање политичких активности, са могућом осудом до пет година затвора. А ако је постојало страно финансирање, па још дошло до нереда и насиља – до десет година затвора“.

 

Насловна фотографија: Maxim Shemetov/Reuters

 

Извор Факти, 07. април 2020.