Владавина медијске лажи

Доспели смо буквално до дна медијске септичке јаме. Колико је она дубока и каквим је садржајем испуњена, уверио сам се ових дана и на личном примеру

Медији су одавно постали централна политичка арена. Допиру до великог броја грађана и често се оријентишу према онима који су у образовном и менталном погледу на дну друштвене лествице. Отуда су у фокусу медијског деловања екстремно ниске страсти, а у циљу њихове злоупотребе масовно се користе полуистине, спинови, па и потпуне лажи.

Све то је присутно и у земљама са много дужом демократском традицијом од наше. Но, код нас се на такав комуникациони модел надовезује и ниска политичка култура, врло ограничена демократијa и умногоме још живо тоталитарно наслеђе. И то како код значајног дела становништва, тако и код његових политичких предводника.

Укратко, у глобалним размерама ствари стоје лоше, али ми имамо нешто још горе и црње од тога. Тако је било и пре општег медијског, па и системског„лудила“ које је завладало са ширењем епидемије коронавируса (стварним или пропагандно предимензионираним, да не улазимо сада у то питање) и приземним политичким надигравањима око њега.

Када је оно (то опште „лудило“) наступило доспели смо буквално до дна медијске септичке јаме. Колико је она дубока и каквим је садржајем испуњена, уверио сам се ових дана и на личном примеру . У питању је гостовање у јутарњем програму једне београдске телевизије блиске актуелној власти.

Тада сам говорио о поплави медијских лажи и дезинформација које по правилу наступају у кризним ситуацијама. Истакао сам, између осталог, да све то користе и власт и опозиција (довољно је накратко погледати медије наклоњене једној или другој страни да би се сагледале размере свега тога). Сви, или скоро сви, политички злоупотребљавају читаву ситуацију. Опозиција је користи да дискредитује власт, а власт је форсирано употребљава као би оцрњивала опозицију.

Драгомир Анђелковић даје изјаву за медије (Фото: Танјуг/Димитрије Голл)

Нико ту није невин! У сличном духу је прошло целокупно моје гостовање, уз професионално вођење разговора од стране новинарки. На основу једног дела разговора је направљен и коректан прилог за вести. Полазећи од оквира у којима раде новинари, немам шта ту да приговорим. Прилог је потом стављен на Јутјуб, и ту почиње потпуна превара. Пропраћен је текстом који је испуњен неистинама. Пример је лажне вести коју осуђује!

У њему дословно стоји: „Лaжнe вeсти, кoje пoслeдњих дaнa плaсирajу прeдстaвници дeлa oпoзициje oкупљeнe oкo Сaвeзa зa Србиjу, oдувeк су билe дeo прoпaгaнднoг рaтa, кaжe пoлитички aнaлитичaр Дрaгoмир Aнђeлкoвић. У дaнaшњe, мoдeрнo дoбa, кaжe нaш сaгoвoрник, oнe су, зaхвaљуjући друштвeним мрeжaмa, пoстaлe joш oпaсниje oружje“.

Још једном да поновим: у гостовању у јутарњем програму, нити у прилогу насталом на основу њега, не помиње се, директно или индиректно, ни Савез за Србију, нити пропагандни рат против власти. Говорио сам, и то узгред (кључна тема је била улога Русије у сузбијању вируса), о неадекватном понашању наших доминантних политичких актера, били они у власти или у опозицији, у околностима када је уведено ванредно стање.

Ни мање, ни више од тога. Мислим да сада није битан ни СзС ни СНС, већ стабилност државе и сигурност грађана, те да што пре и са што мањим последицама изађемо из непријатне ситуације у којој се налазимо. Као и то да у хаосу који влада око нас, сада када имамо шансу да почнемо да поправљамо раније направљене (гео)политике грешке, клатно додатно не оде у погрешном правцу.

Све друго, горе цитирано, од речи до речи је измишљено, без обзира што се текст надовезује на прилог из кога се то очас посла јасно види и чује. И раније сам се, током већ пуних петнаест година медијског рада, сусретао са разним злоупотребама, али ово је и за мене нешто ново. Ваљда су се људи тоталитарне свести и навика сада потпуно опустили и помислили да је, ако су део система, за њих баш све постало допуштено. Само нека они којима служе не забораве да се такве ствари, врло често, врате као бумеранг!

 

Драгомир Анђелковић је историчар, политички аналитичар и колумниста недељника Печат. Ексклузивно за Нови Стандард.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Нови Стандард