Кина донирала две лабораторије, капацитет Србије за тестирање дуплиран

„Захвалан сам што ће тзв. „Ватрено око” (пројекат) из Вухана бранити Србију са ове две лабораторије, које ће бити у КЦ Србије”, рекао је Недимовић

Капацитет две најмодерније лабораторије које ће Србија добити од Кине за брзо тестирање на коронавирус једнак је тренутним укупним капацитетима Србије за тестирање, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

„Захвалан сам што ће тзв. „Ватрено око” (пројекат) из Вухана бранити Србију са ове две лабораторије, које ће бити у КЦ Србије, која ће почети за неколико дана са радом, пошто је ту скоро све завршено. Очекујемо тестове, имаћемо око 90.000 комплетних тестова, 60.000 за КЦ Србије и 30.000 за КЦ Ниш”, навео је министар. Недимовић је рекао да смо успевали претходних дана стално да повећавамо број тестираних и капацитете наших лабораторија, али да постоје границе преко којих ни људи, ни машине више не могу и да је зато важна ова донација кинеских партнера.

„Хвала свима који су нам претходних дана и донирали тестове и омогућили да што пре добијемо тестове, а богами у наредна два или три дана и роботе за наше српске лабораторије и да смањимо ризик колико год је то могуће приликом обраде ових тестова”, рекао је Недимовић у Палати Србија. Захвалио је кинеском институту БГИ, фондацији „Tencent Charity Fund” и Зиђин компанији која ради код нас у Бору, за донацију две лабораторије које ће нам помагати у борби са COVID-19.

Каже да је био у Нишу и да су пронашли локацију где ће бити направљена та лабораторија и да ће за то бити потребно 45 дана. „Али, ове две лабораторије нису привремене, већ ће бити подршка српској безбедности и српском здравству, а можда и српској пољопривреди”. Недимовић додаје да су и људи пореклом из Србије који раде у БГИ групи допринели сарадњи и захвалио им на томе. Министар пољопривреде потписао је претходно с представницима кинеског института БГИ уговор о кинеској донацији за изградњу две најмодерније лабораторије за коронавирус.

Споразум укључује две лабораторије са укупном пропусношћу од 3.000 тестова дневно, што је троструко више од тренутних могућности тестирања у Србији и омогућује пратећу потребну опрему, тестове и комплете за узорковање, јавља Танјуг.

 

Насловна фотографија: srbija.gov.rs

 

Извор Политика, 08. април 2020.