Ројтерс: Економија еврозоне могла би изгубити 10 одсто вредности

Према оценама ЕЦБ, како наводе неименовани извори, за превазилажење економске кризе изазване пандемијом, биће потребно и 1,5 билиона евра

Европска комисија је упозорила министре финансија еврозоне (Европска група) да привреда еврозоне може пасти за 10 одсто због пандемије вируса корона, јавља Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе. Према оценама Европске централне банке, како наводе неименовани извори, за превазилажење економске кризе која је изазвана пандемијом, биће потребно и 1,5 билиона евра.

Председник Европске групе Марио Сентено саопштио је раније да, након 16 сати видео-конференције, није био постигнут споразум о прављењу плана за подизање европске економије после пандемије у вредности од 500 милијарди долара. Нова видео-конференција на ову тему је заказана за 9. април.

Уочи почетка видео-конференције Сентено је објавио видео-обраћање, у којем је обећао да ће Европска група усвојити највећи у историји програм помоћи у вредности од 540 милијарди евра за обнову економије након пандемије короне. Овај програм је требало да обједини предложене раније мере различитих институција ЕУ за пружања помоћи различитим секторима привреде.

 

Насловна фотографија: Hannelore Foerster/Getty Images

 

Извор Спутњик, 08. април 2020.