Шеф ЕУ за науку поднео оставку због лошег одговора Уније на коронавирус

„Дошао сам у Европско истраживачко веће као жестоки присталица ЕУ, али је криза узрокована коронавирусом променила моје ставове“, рекао је проф. Ферари

Председник Европског истраживачког већа (ЕРЦ), водеће научне институције Европске уније, поднео је оставку јер сматра да ЕУ није урадила довољно у борби против пандемије коронавируса. Професор Мауро Ферари, који је свој четворогодишњи мандат започео првог јануара, није успео да увери Брисел да оснује обимни научни програм за борбу против COVID-19 због чега је поднео оставку председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

– Изузетно сам разочаран европским одговором на COVID-19. Дошао сам у Европско истраживачко веће као жестоки присталица ЕУ, али је криза узрокована коронавирусом променила моје ставове иако идеале међународне сарадње и даље са ентузијазмом подржавам – рекао је Ферари новинарима ФТ-а.

Европски истраживачки центар је основан 2007. године са циљем да финансира најбоље европске научнике. Једна је од најпрестижнијих светских агенција за финансирање са буџетом од око две милијарде евра годишње. Ферари, који је иначе стручњак за наномедицину и рак, рекао је да је његов сукоб са Европском комисијом започео још почетком марта јер је тада „постало очигледно да би пандемија могла да постане трагедија невиђених размера”.

Тада је предложио оснивање посебног програма Европског истраживачког већа за борбу против коронавируса јер је сматрао да у таквим тренуцима најбољим научницима на свету треба пружити ресурсе и могућност за борбу против пандемије кроз „нове лекове, нове вакцине, нове дијагностичке инструменте, нови динамички приступ научно заснованог понашања који ће заменити често импровизоване интуиције политичких лидера”, рекао је.

Али научно вече ЕРЦ-а, његово управљачко тело, једногласно је одбило ту идеју наводећи као разлог да је задатак ЕРЦ-а да финансира истраживања „одоздо према горе” која су предложили научници, а не веће програме „одозго према доле” са циљевима постављеним од стране челника ЕУ. Ферари је тврдио да се научна администрација претерано брине о разликама међу истраживањима, зато је добио другу прилику када га је Урсула фон дер Лајен питала за мишљење о решавању пандемије.

– Сама чињеница да сам директно радио са њом створила је унутрашњу политичку грмљавину – рекао је Ферари. Јер предлог је тада прослеђен различитим слојевима администрације Европске комисије „где верујем да се распадао”, рекао је. Званичници ЕУ рекли су да се остали чланови научног већа ЕРЦ-а нису сагласили са идејом професора Ферарија да се тело усмери на краткорочни пандемијки одговор, тврдећи да су друге структуре ЕУ боље расположиве за то. Комисија је безуспешно покушавала да посредује у решењу.

Потпарол Европске комисије изјавио је, а преноси Јутарњи лист, да планирају да што пре потраже замену. Објаснио је да 50 тренутних или довршених пројеката Европског истраживачког већа доприноси реакцији на пандемију коронавируса. Остале научне мере на нивоу ЕУ укључују потпору за 18 хитних истраживачких и развојних пројеката и финансијску подршку немачкој компанији CureVac за проналажење вакцине.

Ферари се пожалио и на потпуни недостатак координације здравствених политика међу државама чланицама, непрестано противљење иницијативама за финансијску подршку и свеприсутно једнострано затварање граница у Европској унији. Пандемија коронавируса изазива велику напетост унутар блока посебно због критика да неке земље Европске уније нису показале солидарност према онима које су најтеже погођене.

Ферари, који је остао ванредни професор на Фармацеутском факултету Универзитета Вашингтон у Сијетлу, открио је да ће сада покушати да успостави међународну истраживачку иницијативу за борбу против коронавируса у Сједињеним Америчким Државама.

 

Насловна фотографија: Pier Marco Tacca/Getty Images

 

Извор Политика, 08. април 2020.