Кина након четири деценије сменила САД са врха листе научних патената

Кина је у само 20 година за 200 пута повећала број својих захтева, објавила је агенција за патенте УН

Из Кине је прошле године дошао највећи број пријава за међународне патенте, чиме је та земља први пут с врха потиснула Сједињене Државе откако је пре више од 40 година успостављен глобални систем патентирања, објавила је агенција за патенте УН.

Светска агенција за интелектуалну својину, која надзире систем признавања патената међу земљама, објавила је да је прошле године из Кине дошло 58.990 захтева за признавање патената, а из САД 57.840, преноси „Индекс.хр

ДВЕСТА ПУТА ПОВЕЋАН БРОЈ ЗАХТЕВА
Кина је у само 20 година за 200 пута повећала број својих захтева, објавила је агенција УН. Откако је 1978. успостављен систем патентирања по Уговору о сарадњи на подручју патената, САД су сваке године пријављивале највише патената.

Сада више од половине пријава патената (52,4 посто) долази из Азије. Јапан је по броју пријава на трећем месту, а иза њега су Немачка и Јужна Кореја. Власништво над патентима се уопште сматра и важаним знаком надмоћи неке земље и стручности њене индустрије.

Челник Агенције за интелектуалну својину Франсис Гурy је на конференцији за медије оценио да успех Кине произлази из „врло промишљене стратегије кинеског руководства да се промовишу иновације“ и господарство земље окрене производњи виших вредности.

 

Насловна фотографија: Yoshiyuki Tamai

 

Извор Спутњик, 08. април 2020.