Kina nakon četiri decenije smenila SAD sa vrha liste naučnih patenata

Kina je u samo 20 godina za 200 puta povećala broj svojih zahteva, objavila je agencija za patente UN

Iz Kine je prošle godine došao najveći broj prijava za međunarodne patente, čime je ta zemlja prvi put s vrha potisnula Sjedinjene Države otkako je pre više od 40 godina uspostavljen globalni sistem patentiranja, objavila je agencija za patente UN.

Svetska agencija za intelektualnu svojinu, koja nadzire sistem priznavanja patenata među zemljama, objavila je da je prošle godine iz Kine došlo 58.990 zahteva za priznavanje patenata, a iz SAD 57.840, prenosi „Indeks.hr

DVESTA PUTA POVEĆAN BROJ ZAHTEVA
Kina je u samo 20 godina za 200 puta povećala broj svojih zahteva, objavila je agencija UN. Otkako je 1978. uspostavljen sistem patentiranja po Ugovoru o saradnji na području patenata, SAD su svake godine prijavljivale najviše patenata.

Sada više od polovine prijava patenata (52,4 posto) dolazi iz Azije. Japan je po broju prijava na trećem mestu, a iza njega su Nemačka i Južna Koreja. Vlasništvo nad patentima se uopšte smatra i važanim znakom nadmoći neke zemlje i stručnosti njene industrije.

Čelnik Agencije za intelektualnu svojinu Fransis Gury je na konferenciji za medije ocenio da uspeh Kine proizlazi iz „vrlo promišljene strategije kineskog rukovodstva da se promovišu inovacije“ i gospodarstvo zemlje okrene proizvodnji viših vrednosti.

 

Naslovna fotografija: Yoshiyuki Tamai

 

Izvor Sputnjik, 08. april 2020.

Pratite nas na YouTube-u