Русија, ОПЕК и САД постигли договор о смањењу производње нафте

У нови споразум су укључене САД, Мексико, Норвешка и друге земље, а предвиђено је укупно смањење глобалне производње за 70 милиона барела дневно

У оквиру споразума који је постигла са земљама ОПЕК-а, Русија је изразила спремност да за 14 одсто смањи производњу нафте, односно за 1,6 милиона барела дневно, саопштио је данас неименовани званичник руског министарства енергетике, пренео је ТАС.

„Потврђујем нашу спремност да смањимо производњу руске нафте за 1,6 милиона барела дневно”, рекао је званичник Кремља. Према неким изворима, у нови споразум су укључене САД, Мексико, Норвешка, Канада и друге земље, а предвиђено је укупно смањење глобалне производње за 70 милиона барела дневно. Очекује се да данас буде одржана видео седница земаља ОПЕК о смањењу светске производње нафте.

Руски председник Владимир Путин изјавио је раније да је Русија спремна да смањи производњу нафте само уколико и други светски произвођачи нафте, укључујући и САД, прихвате да ураде исто, пренео је Танјуг. Претходни споразум у оквиру ОПЕК-а истекао је 31. марта, али Русија и Саудијска Арабија нису постигле договор о његовом продужењу.

Наиме, због неуспешних преговора о продужењу претходног споразума, земље ОПЕК-а су по инерцији повећале своју производњу, али у тренутку ширења коронавируса у свету и пада потражње за нафтом на светским тржиштима, цена нафте по барелу пала је на 22 долара, најниже у последње две деценије. Крајем марта је договорен наставак преговора и упућен позив свим земљама произвођачима „црног злата” да се укључе у њих.

 

Насловна фотографија: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

 

Извор Политика, 09. април 2020.