Rusija, OPEK i SAD postigli dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

U novi sporazum su uključene SAD, Meksiko, Norveška i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEK-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 odsto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopštio je danas neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva energetike, preneo je TAS.

„Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno”, rekao je zvaničnik Kremlja. Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključene SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno. Očekuje se da danas bude održana video sednica zemalja OPEK o smanjenju svetske proizvodnje nafte.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svetski proizvođači nafte, uključujući i SAD, prihvate da urade isto, preneo je Tanjug. Prethodni sporazum u okviru OPEK-a istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Naime, zbog neuspešnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEK-a su po inerciji povećale svoju proizvodnju, ali u trenutku širenja koronavirusa u svetu i pada potražnje za naftom na svetskim tržištima, cena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u poslednje dve decenije. Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima „crnog zlata” da se uključe u njih.

 

Naslovna fotografija: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

 

Izvor Politika, 09. april 2020.

Pratite nas na YouTube-u