Светска банка: БДП Србије ће пасти 0.5, а Хрватске 6.2 одсто

Светска банка прогнозира да ће БДП Србије у 2020. забележити пад од 0,5 процената, што је знатно мање од пада који предвиђа за Европу

Ажурирани подаци Светске банке, након проглашења пандемије коронавируса, указују да је Хрватска на путу дубоке рецесије. Процењује се да ће хрватски бруто домаћи производ ове године пасти на минус 6,2 посто, док би стопа незапослености могла порасти изнад девет посто. Светска банка очекује да би ове године дефицит буџета у Хрватској могао достићи осам одсто БДП-а, а јавни дуг готово 84 посто БДП-а.

„Негативна кретања с почетка године значајно су изменила изгледе за 2020. годину. Након што је у 2019. коначно достигнут ниво БДП-а пре кризе 2008. године, Хрватска је на путу дубоке рецесије”, подаци су Светске банке.

Процењује се такође да ће хрватски туризам и извоз роба бити тешко погођени, с обзиром на забране путовања и успоравање активности у главним трговинским партнерима, пре свега у Италији, али и у остатку еврозоне. У Светској банци претпостављају да ће пандемијска криза до средине године поступно нестати, што би могло довести до опоравка у 2021. и 2022. години, а процењују да би у 2021. хрватски БДП могао порасти за 4,6 посто.

Очекују и да ће се смањити фискални дефицит, с укидањем мера помоћи и убрзавањем привредног раста, али без додатне консолидације, дефицит ће остати на високом нивоу. У Светској банци процењују да ће хрватски буџетски дефицит у 2021. бити 6,4 посто.

Истовремено, Светска банка прогнозира да ће бруто домаћи производ Србије у 2020. години забележити пад од 0,5 процената због негативних ефеката пандемије коронавируса на економску активност, што је знатно мање од пада који предвиђа за Европу и неке земље у региону, преноси Танјуг.

У ажурираном пролећном извештају о економским изгледима за Европу и централну Азију, објављеном на веб сајту Светске банке, процењује се да ће европска привреда пасти у рецесију у распону између минус 2,8 и минус 4,4 процента.

 

Насловна фотографија: Per-Anders Pettersson/ Getty Images

 

Извор Политика, 09. април 2020.