Дачић: Очекивали смо да помоћ ЕУ буде већа и да брже стигне

„ЕУ је послала онолико помоћи Србији колико је могла и онда када је била у стању. Да ли смо очекивали више, а нарочито да ли смо очекивали брже, искрено – јесмо“

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија захвална Европској унији (ЕУ) на помоћи која је стигла након избијања пандемије коронавируса, али да је Београд очекивао да та помоћ буде већа и да брже стигне.

“ЕУ је послала онолико помоћи Србији колико је могла и онда када је била у стању да ту помоћ упути, и на томе смо захвални. Да ли смо очекивали више, а нарочито да ли смо очекивали брже, искрено – јесмо”, рекао је Дачић за Вечерње новости. Он је рекао да Србија као земља кандидат за чланство има многе обавезе према ЕУ које испуњава и то јој даје пуно право да очекује да је ЕУ третира као свог члана у тешким тренуцима.

“Наша политика према ЕУ се не мења, чланство је и даље приоритет, јер је то у најбољем интересу Србије. Али период после ове кризе биће и период преиспитивања како функционише Унија, и то ће учинити многе њене чланице, наравно и Србија ће у томе учествовати као страна заинтересована за будућност и боље функционисање ЕУ”, рекао је он.

Дачић је рекао да и сама ЕУ међу својим садашњим чланицама има много проблема да одржи поверење у вредности на којима је направљена, јер се снага тих вредности најбоље тестира у кризним ситуацијама. “Ово није прва криза у којој је ЕУ прешла преко својих темељних начела, сетите се само мигрантске кризе 2015. године када су једна по једна чланица затварале своје границе, рушећи споразуме о слободи кретања и прихватању азиланата. Србија је и тада била много већи Европљанин од многих у ЕУ, а и сада је”, рекао је Дачић.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Сава Радовановић

 

Извор Бета/Вечерње новости/Н1, 08. април 2020.