Pariz spreman da organizuje samit o KiM posle pandemije

Senator Kadik je podsetio da su Makron i Merkelova zvanično rekli da planiraju da organizuju samit u Parizu čim bude prevaziđena aktuelna kriza

Francuski senator Olivije Kadik izjavio je danas da je Pariz spreman da organizuje samit o rešavanju kosovskog pitanja čim prođe pandemija koronavirusa. On je za Kosovo onlajn podsetio da su francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel zvanično rekli da planiraju da organizuju samit u Parizu čim bude prevaziđena aktuelna kriza.

Kadik je istakao da je kontinuirani dijalog Beograda i Prištine od suštinskog značaja za postizanje napretka i konkretnih rezultata i izrazio zadovoljstvo što je kosovska vlada odlučila da ukine stopostotnu carinu na robu iz Srbije. „Predsednik Makron je u više navrata ponovio podršku Francuske predsedniku Vučiću u ovom procesu, u kojem je Francuska aktivna na svim nivoima”, rekao je Kadik, javlja Tanjug.

Podsetio je da je Francuska prošle godine, kao stalna članica Saveta bezbednosti EU, povisila glas i zahtevala ukidanje carinske tarife jer je to definitivno bila prepreka ponovnom uspostavljanju spokojnog dijaloga. On je ocenio da je situacija na kosovskoj političkoj sceni zabrinjavajuća i naglasio da je sada potrebno političko jedinstvo i solidarnost u borbi protiv COVID-19.

„Francuska je otvoreno izrazila zabrinutost zbog nestabilnosti, pozivajući na preispitivanje ili odlaganje glasanja o nepoverenju vladi. Nažalost, glasanje o nepoverenju se dogodilo. Bez potpuno delujuće vlade, veoma sam zabrinut za narod Kosova”, naveo je Kadik.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Ludovic Marin

 

Izvor Politika, 12. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u