Амерички конгресмени траже од Трампа да уведе санкције Србији

Eнгел и Менендез су у писму упућеном Помпеу упитали зашто САД нису увеле санкције Србији према закону о супротстављању америчким непријатељима кроз санкције

Конгресмен Елиот Енгел, председавајући одбора за спољнополитичка питања и сенатор Боб Менендез, највише рангирани демократа у истом одбору у Сенату, позвали су Трампову администрацију да настави дипломатску подршку решењу конфликта Косова и Србије на начин који је, како наводе, “праведан према обе земље” и у складу са америчким законом и дугогодишњом политиком.

У писму упућеном државном секретару Мајку Помпеу, демократе Енгел и Менендез упозоравају да приступ “тешке руке”, који администрација примењујује према Косову “неправедно кажњава нову владу земље”, док српска кампања против признавања Косова и њене тесне везе са Кремљом у великој мери пролазе некажњено. Конгресмен Енгел је исти став изнео у саопштењу објављеном 27. марта.

“Док се слажемо да косовске тарифе уведене на робу из Србије – које су сада укинуте – пре свега наудиле Косову и његовим грађанима, то средство користе владе широм света, а често и сама Трампова администрација. Косово је близак савезник Сједињених Држава и позивамо вас да усвојите стрпљив и конструктиван приступ према његовој демократски изабраној влади”, написали су конгресмен Енгел и сенатор Менендез.

Влада Косова је првог априла донела одлуку да укине таксу од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине и крене са постепеном применом мера реципроцитета према Србији. Таксе је увела претходна влада Рамуша Харадинаја, 2018. године, уз образложење да је то одговор на “агресивну кампању Србије” против признања Косова и његовог чланства у међународним институцијама.

“НЕУРАВНОТЕЖЕН ОДНОС ПРЕМА СРБИЈИ И КОСОВУ”
Амерички законодавци подсећају да је 23. јануара, Ричард Гренел, амерички амбасадор у Немачкој и вршилац дужности директора националних обавештајних служби, који је уједно специјални председников изасланик за преговоре Србије и Косова, позвао Србију да заустави кампању против признања независности Косова у исто време када је позвао Косово да укине таксе. “Од тада, амерички притисак на Србију по свему судећи је опао док је појачан притисак на Косово”, констатују амерички законодавци.

“Неравнотежа у односу Трампове администрације према Београду и Приштини одвија се у контексту јачања српских веза са Москвом и повећаног увоза руског оружја. Те набавке оружја од администрације захтевају увођење санкција Србији по закону о супротстављању америчким непријатељима кроз санкције (CAATSA), који је Конгрес усвојио после руског мешања у изборе 2016″, наводе Енгел и Менендез.

“Молимо Вас обавестите нас због чега администрација није увела те санкције нити активно извршила притисак на Србију да оконча своје глобалне активности против признавања независности Косова”, наводе Енгел и Менендез у писму државном секретару Помпеу.

“РЕШЕЊЕ УЗ КООРДИНАЦИЈУ СА ЕВРОПСКИМ САВЕЗНИЦИМА”
У писму секретару Помпеу, двојица чланова Конгреса истичу да “снага и трајност америчких дипломатских напора могу да буду успешни само уз тесну координацију са савезницима у Европи.” “Србија и Косово су европске земље са крајњом аспирацијом да се придруже ЕУ, а Косово се нада и будућем чланству у НАТО-у. Сваки покушај да се преговорима дође до решења између Београда и Приштине треба да се обавља заједнички са Бриселом и другим кључним европским престоницама”, констатују амерички законодавци.

Амерички законодавци сматрају и да би Корпорација за миленијумски изазов (MCC) одмах требало да поново покрене примену својих инвестиционих програма, који су суспендовани средином марта. Енгел и Менендез изнели су мишљење да косовска примена тарифа, као средства у решавању билатералних спорова, не представља кршење програма корпорације, а америчкој администрацији поставили су питање да ли је потребно традиционално аполитичну организацију користити како би се вршио политички притисак у дипломатском спору.

“Охрабрује нас што је Стејт департмент успео у посредовању мера изградње поверења, укључујући недавне уговоре о успостављању ваздушног саобраћаја између Србије и Косова. Драго нам је због тог напретка, али позивамо администрацију да у наредним данима избегне неизбалансиране тактике ‘тешке руке’, док заједно са Косовом и Србијом ради на постизању свеобухватног мировног споразума, који ће одражавати вољу народа обе земље”, закључују у писму државном секретару Помпеу конгресмен Елиот Енгел и сенатор Боб Менендез.

 

Насловна фотографија: Bill Clark/CQ Roll Call/AP

 

Извор Глас Америке, 14. април 2020.