Lažni revolucionar Berni Sanders opet podržao kandidata establišmenta

Sanders je danas rekao da „nije velika tajna“ da između njih dvojice postoje razlike, ali je naveo da je glavni prioritet poraziti Trampa

Američki senator Berni Sanders podržao je svog doskorašnjeg rivala u Demokratskoj stranci, bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, u trci za predsednika SAD. “Pozivam sve Amerikance, pozivam svakog demokratu, pozivam svakog nezavisnog političara, pozivam puno republikanaca, da se udruže u ovoj kampanji i podrže vašu kandidaturu”, rekao je Sanders u zajedničkom nastupu s Bajdenom na internetu.

Podrška Sandersa od ključnog je značaja za Bajdena, koji mora da premosti ideološku podelu unutar Demokratske stranke kako bi ujedinio birače u borbi protiv predsednika SAD Donalda Trampa na izborima trećeg novembra.

Sanders (78), koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu, i Bajden (77), iza kojeg je stala centristička partijska elita (takozvani establišment), bili su ljuti rivali na unutarstranačkim izborima za predsedničkog kandidata demokrata. Senator iz Vermonta objavio je osmog aprila da napušta trku za predsedničkog kandidata Demokratske stranke, rekavši da Bajden (77) ima preveliku prednost i da nije realno da bi mogao da ga stigne.

Na unutarstranačkim izborima, koji su počeli trećeg februara, Bajden je do sada osvojio 1.228, a Sanders 918 delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u avgustu formalno odlučiti o kandidatima stranke za predsednika i potpredsednika SAD. Sanders je danas rekao da “nije velika tajna” da između njih dvojice postoje razlike, ali je naveo da je glavni prioritet poraziti Trampa, prenosi Asošiejted pres. “Moramo da sprečimo Trampa da dobije drugi (četvorogodišnji) mandat. Učiniću sve što mogu kako bi se to dogodilo”, kazao je Sanders.

U prethodnom izbornom ciklusu, Sanders je do kraja unutarstranačkih izbora vodio oštru borbu za demokratsku nominaciju sa bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton, koju je podržao tek na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

 

Naslovna fotografija: AFP via Getty Images

 

Izvor Beta/N1, 13. april 2020.