Курти: Гренел хоће размену територија, задатак Лајчака да то спречи

„Главни задатак Лајчака ће бити да убеди Вучића да се одрекне споразума о размени територија или неке верзије размене територија“

Премијер Косова у оставци Аљбин Курти је изгласавање неповрења својој влади назвао „пучем“, уз тврдњу да је у то „уско био укључен“ и специјални изасланик председника САД, Ричард Гренел. Током онлајн конференције са неколико међународних медија коју је организовао „Пресклуб Конкордиа са седиштем у Бечу, Курти је изјавио да „Гренел тражи постизање хитног споразума са Србијом који би обухватио и размену територија“.

Он је рекао да је „Гренел отео цео процес дијалога“, док, нагласио је Курти, сваки споразум са Србијом треба да потврди народ Косова. Курти је рекао да су разговори о размени територија почели у канцеларијама председника Косова и Србије у време када је у име ЕУ посредовала висока представница Федерика Могерини, а да је „Гренел преузео ту идеју и наставио да врши притисак на блок који је предводио Курти како би попустио и прихватио то решење“. Курти је међународним медијима рекао врло јасно да жели споразум са Србијом „али без географских карата“.

Истакао је да је председник Косова Хашим Тачи „радио на рушењу његове владе“ и додао да је „Тачи желео да уведе ванредно стање, да изведе војску на улице, изазове инциденте и да сходно томе отвори пут хитном споразуму за размену територија којем би недостајала демократска контрола“. „Председник Тачи жели хитан споразум са Србијом да би избегао затвор на Косову или ван њега. Србија жели учлањење у ЕУ, док Гренел брине само о потписивању последње странице, а не о садржају споразума“, казао је Курти.

Поновио је да је против територијалних промена и да оне нису потребне јер сви стреме Европској унији. На Косову, како каже, постоји скептицизам о улози Жозепа Борела и Мирослава Лајчака у дијалогу Косова и Србије, јер њихове земље – Шпанија и Словачка, нису признале Косово.

„Главни задатак Лајчака ће бити да убеди (председника Србије Александра) Вучића да се одрекне споразума о размени територија или неке верзије размене територија“, казао је Курти, а преноси Коха.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Denis Balibouse 

 

Извор Бета/Данас, 20. април 2020.