Vučić: Ostajemo na evropskom putu, spremni smo da uručimo pomoć zemljama EU

Vučić je posle razgovora sa predstavnicima EU istakao da Srbija nedvosmisleno ostaje na putu ka EU i da nastavlja sa usklađivanjem sa uzusima i pravilima EU

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da činjenice govore da je EU uz Srbiju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je EU promenila pristup s početka pandemije i da je zahvalan na pomoći. Predsednik Vučić je rekao da stoji iza svake reči koju je ranije izgovorio i da je to bilo istinito, ali posle promene odluke EU ističe: „Kažem hvala na pomoći i podršci”.

Vučić kaže da je o solidarnosti EU izgovorio samo pristojne reči, podsetio da su tako govorili i mnogi drugi evropski lideri, kao i sama Ursula fon der Lajen, da je solidarnost izostala u slučaju Italije. „Mi ne treba da se dodvoravamo nikome i zato govorim ono što mislim”, kazao je Vučić.

„Solidarnost je na delu u brojevima i činjenicama i to je očigledno”, poručio je Fabrici na zajedničkoj konferenciji za novinare, na pitanje da prokomentariše ranije izjave predsednika Vučića o manjku evropske solidarnosti… Fabrici je dodao i da je predsednik već odgovorio o evropskoj solidarnosti, „dao vam je brojeve i dao vam je sve brojeve o našoj solidarnosti na delu”.

„Bilo je komentara o nedostatku solidarnosti, ali ako pogledate brojeve Evropski savet je preuzeo mere i imamo jasno uputstvo da morate raditi sa drugima i Srbija zaslužuje posebno mesto i posebnu pažnju”, istakao je Fabrici.

„Srbija je zemlja koja pristupa EU i to je najprivilegovaniji izraz odnosa sa nekom zemljom. EU ima 1.000 poteškoća, umrlih, teška su vremena, ali ako sagledamo činjenice i dalje smo uz Srbiju. Zato je Evropska komisija dala globalni odgovor od 16 milijardi, a 700 miliona evra namenjeno je za Zapadni Balkan i važan deo ide Srbiji”, rekao je Fabrici.

On je rekao da su uvećani svi mehanizmi prema Srbiji, o čemu govori i zajednički sporazum o nabavkama medicinskog materijala po kome je Srbija izjednačena sa članicama EU. „U pravom smislu to je solidarnost”, istakao je Fabrici dodajući da su pozitivni ishodi da Srbiju približi EU, brojni mehanizmi koje smo prepoznali, i treba da radimo na toj perspektivi. „Srbija je na EU putu i zahvalna je evropskim prijateljima na pomoći”, zaključio je Vučić, prenosi Tanjug.

EU DALA SRBIJI 7,1 MILION EVRA ZA HUMANITARNE LETOVE
Dok sam predsednik Srbije neću odustati od toga da štitim interese građana Srbije, zastupajući ih i pred EU, ma koliko mi mali bili, a ma kolika velika i moćna bila EU, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Istovremeno predsednik Srbije je, kako je rekao, beskrajno zahvalio EU na pomoći i novcu koji su dali za nas, s obzirom da su oni dali novac za nas, a ne obrnuto.

„Mi to izuzetno poštujemo i uvek ćemo umeti to da poštujemo”, naglasio je Vučić odgovarajući na opasku novinara da su mnogi evropski lideri, kao i on sam, na početku pandemije rekli da solidarnost nije bila na delu i da se pokazalo da postoji samo na papiru, te koliko je robe pomoći Srbija dobila do sada od EU.

Vučić je rekao da je prethodno zaboravio da napomene da smo od EU dobili i 7,1 miliona evra za letove Er Srbije i drugih operatera za dovoženje robe iz različitih delova sveta i zahvalio im na tom. „Beskrajno im hvala, to je značajan novac za našu zemlju u teškim trenucima”.

Što se tiče robe, predviđeno je ukupno gotovo pet miliona evra i do sada je isporučeno 800.000 hirurških maski, 300 infracrvenih termometara, 38 kontejnera i 38 komplete medicinske opreme za kontejnere, zatim dva respiratora, rekao je Vučić i dodao da treba da bude isporučeno još mnogo respiratora i da veruje da će to stići tokom leta.

„Za nas je mnogo važnije od svega toga činjenica, i mislim da smo je brzo prevazišli, da je EU promenila svoju odluku i rekla da će medicinska oprema biti dostupna kada to bude moguće pod istim uslovima i zemljama ZB kao i članicama EU”.

Vučić kaže da se naša zemlja u međuvremenu snalazila i da smo se dobro snašli. Napomenuo je da su mnoge evropske zemlje bile u težoj situaciji nego što smo mi danas i da po tom pitanju nema šta da zamera bilo kome. „Oni su izneli svoje zamerke, imali smo otvoren razgovor, ali važno je da je nedvosmisleno potvrđeno da je Srbija posvećana svom evropskom putu i da je to značajno za našu zemlju”, rekao je Vučić i dodao da je ekonomska saradnja od ključnog značaja.

Dodaje da nismo prihvatili brzu pomoć u pozajmicama i kreditima od EU iz dva razloga: prvo što nam nije potrebno i zato što nemamo problema u platno bilansnom sistemu za razliku od drugih u okruženju. „Možemo sa minimalnim i dugoročnim a ne kratkoročnim pozajmicama da te probleme rešimo ne uvećavajući drastično naš javni dug”, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 24. april 2020.

 

VUČIĆ: SPREMNI SMO DA ISPORUČIMO POMOĆ ZEMLjAMA EU
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima EU i ambasadorima zemalja-članica Unije, da je Srbija zahvalna Evropskoj uniji na pomoći, podršci i solidarnosti prema našoj zemlji u borbi protiv COVID-19, ali i u ranijem periodu.

Vučić je posle gotovo dva sata razgovora sa predstavnicima EU istakao da Srbija nedvosmisleno ostaje na putu ka EU, da nastavlja sa usklađivanjem sa uzusima i pravilima EU, ali da zadržava pravo da uvek iznese svoj stav o svakom pitanju, u skladu sa demokratskim principima Unije.

„Imali smo dobar, otvoren i veoma dug sastanak. Razgovarali smo o svim važnim temama“, rekao je Vučić novinarima. Preneo je da je iskazana saglasnost o svim važnim stvarima, a izvesne razlike iskazane su samo po pitanjima vezanim za Kosovo, poput pristupanja ENTSO. Predsednik je poručio da je Srbija izuzetno zahvalna EU na finansijskoj pomoći i na svakoj drugoj vrsti podrške i solidarnosti koju je u Unija pokazivala i u ranijem periodu i sada u borbi protiv virusa korona.

„Mi smo zahvalni na toj vrsti finansijske pomoći i podršci, poreskim obveznicima EU i zemljama-članicama koje su takvu odluku donele. To je za nas velika stvar i uvek ćemo to umeti da poštujemo“, rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je EU opredelila 93 miliona evra pomoći, 15 miliona za hitne nabavke, a 78 miliona za podršku ekonomskom opravku. Takođe, izdvojeno je i više od četiri miliona za robu, čiji će najveći deo stići u maju.

Vučić je naveo da Srbija sada ima nešto više zaštitne opreme nego što je potrebno, čak i nešto više respiratora nego što je neopdhodno sada, te ukazao da smo spremni, ako je to potrebno bilo kojoj zemlji-članici EU, da im ih uručimo u roku od 12 sati.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Sputnjik, 24. april 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u