Вучић: Остајемо на европском путу, спремни смо да уручимо помоћ земљама ЕУ

Вучић је после разговора са представницима ЕУ истакао да Србија недвосмислено остаје на путу ка ЕУ и да наставља са усклађивањем са узусима и правилима ЕУ

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да чињенице говоре да је ЕУ уз Србију, а председник Србије Александар Вучић истакао да је ЕУ променила приступ с почетка пандемије и да је захвалан на помоћи. Председник Вучић је рекао да стоји иза сваке речи коју је раније изговорио и да је то било истинито, али после промене одлуке ЕУ истиче: „Кажем хвала на помоћи и подршци”.

Вучић каже да је о солидарности ЕУ изговорио само пристојне речи, подсетио да су тако говорили и многи други европски лидери, као и сама Урсула фон дер Лајен, да је солидарност изостала у случају Италије. „Ми не треба да се додворавамо никоме и зато говорим оно што мислим”, казао је Вучић.

„Солидарност је на делу у бројевима и чињеницама и то је очигледно”, поручио је Фабрици на заједничкој конференцији за новинаре, на питање да прокоментарише раније изјаве председника Вучића о мањку европске солидарности… Фабрици је додао и да је председник већ одговорио о европској солидарности, „дао вам је бројеве и дао вам је све бројеве о нашој солидарности на делу”.

„Било је коментара о недостатку солидарности, али ако погледате бројеве Европски савет је преузео мере и имамо јасно упутство да морате радити са другима и Србија заслужује посебно место и посебну пажњу”, истакао је Фабрици.

„Србија је земља која приступа ЕУ и то је најпривилегованији израз односа са неком земљом. ЕУ има 1.000 потешкоћа, умрлих, тешка су времена, али ако сагледамо чињенице и даље смо уз Србију. Зато је Европска комисија дала глобални одговор од 16 милијарди, а 700 милиона евра намењено је за Западни Балкан и важан део иде Србији”, рекао је Фабрици.

Он је рекао да су увећани сви механизми према Србији, о чему говори и заједнички споразум о набавкама медицинског материјала по коме је Србија изједначена са чланицама ЕУ. „У правом смислу то је солидарност”, истакао је Фабрици додајући да су позитивни исходи да Србију приближи ЕУ, бројни механизми које смо препознали, и треба да радимо на тој перспективи. „Србија је на ЕУ путу и захвална је европским пријатељима на помоћи”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

ЕУ ДАЛА СРБИЈИ 7,1 МИЛИОН ЕВРА ЗА ХУМАНИТАРНЕ ЛЕТОВЕ
Док сам председник Србије нећу одустати од тога да штитим интересе грађана Србије, заступајући их и пред ЕУ, ма колико ми мали били, а ма колика велика и моћна била ЕУ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић. Истовремено председник Србије је, како је рекао, бескрајно захвалио ЕУ на помоћи и новцу који су дали за нас, с обзиром да су они дали новац за нас, а не обрнуто.

„Ми то изузетно поштујемо и увек ћемо умети то да поштујемо”, нагласио је Вучић одговарајући на опаску новинара да су многи европски лидери, као и он сам, на почетку пандемије рекли да солидарност није била на делу и да се показало да постоји само на папиру, те колико је робе помоћи Србија добила до сада од ЕУ.

Вучић је рекао да је претходно заборавио да напомене да смо од ЕУ добили и 7,1 милиона евра за летове Ер Србије и других оператера за довожење робе из различитих делова света и захвалио им на том. „Бескрајно им хвала, то је значајан новац за нашу земљу у тешким тренуцима”.

Што се тиче робе, предвиђено је укупно готово пет милиона евра и до сада је испоручено 800.000 хируршких маски, 300 инфрацрвених термометара, 38 контејнера и 38 комплете медицинске опреме за контејнере, затим два респиратора, рекао је Вучић и додао да треба да буде испоручено још много респиратора и да верује да ће то стићи током лета.

„За нас је много важније од свега тога чињеница, и мислим да смо је брзо превазишли, да је ЕУ променила своју одлуку и рекла да ће медицинска опрема бити доступна када то буде могуће под истим условима и земљама ЗБ као и чланицама ЕУ”.

Вучић каже да се наша земља у међувремену сналазила и да смо се добро снашли. Напоменуо је да су многе европске земље биле у тежој ситуацији него што смо ми данас и да по том питању нема шта да замера било коме. „Они су изнели своје замерке, имали смо отворен разговор, али важно је да је недвосмислено потврђено да је Србија посвећана свом европском путу и да је то значајно за нашу земљу”, рекао је Вучић и додао да је економска сарадња од кључног значаја.

Додаје да нисмо прихватили брзу помоћ у позајмицама и кредитима од ЕУ из два разлога: прво што нам није потребно и зато што немамо проблема у платно билансном систему за разлику од других у окружењу. „Можемо са минималним и дугорочним а не краткорочним позајмицама да те проблеме решимо не увећавајући драстично наш јавни дуг”, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 24. април 2020.

 

ВУЧИЋ: СПРЕМНИ СМО ДА ИСПОРУЧИМО ПОМОЋ ЗЕМЉАМА ЕУ
Председник Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са представницима ЕУ и амбасадорима земаља-чланица Уније, да је Србија захвална Европској унији на помоћи, подршци и солидарности према нашој земљи у борби против COVID-19, али и у ранијем периоду.

Вучић је после готово два сата разговора са представницима ЕУ истакао да Србија недвосмислено остаје на путу ка ЕУ, да наставља са усклађивањем са узусима и правилима ЕУ, али да задржава право да увек изнесе свој став о сваком питању, у складу са демократским принципима Уније.

„Имали смо добар, отворен и веома дуг састанак. Разговарали смо о свим важним темама“, рекао је Вучић новинарима. Пренео је да је исказана сагласност о свим важним стварима, а извесне разлике исказане су само по питањима везаним за Косово, попут приступања ЕНТСО. Председник је поручио да је Србија изузетно захвална ЕУ на финансијској помоћи и на свакој другој врсти подршке и солидарности коју је у Унија показивала и у ранијем периоду и сада у борби против вируса корона.

„Ми смо захвални на тој врсти финансијске помоћи и подршци, пореским обвезницима ЕУ и земљама-чланицама које су такву одлуку донеле. То је за нас велика ствар и увек ћемо то умети да поштујемо“, рекао је председник Србије.

Подсетио је да је ЕУ определила 93 милиона евра помоћи, 15 милиона за хитне набавке, а 78 милиона за подршку економском оправку. Такође, издвојено је и више од четири милиона за робу, чији ће највећи део стићи у мају.

Вучић је навео да Србија сада има нешто више заштитне опреме него што је потребно, чак и нешто више респиратора него што је неопдходно сада, те указао да смо спремни, ако је то потребно било којој земљи-чланици ЕУ, да им их уручимо у року од 12 сати.

 

Насловна фотографија: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Извор Спутњик, 24. април 2020.