Сећање на жртве Јасеновца, церемоније у Србији и Р. Српској

„Никада нећемо и не смемо заборавити ни Градину, Јасеновац, Јадовно, Дракулиће, Мотике, Шарговац, ниједан логор, ниједан нож, маљ, нити гробницу“, рекао је Вучић

Дан сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату обележен у Спомен-парку у Сремској Митровици и Доњој Градини у Републици Српској. Србија неће заборавити ниједан логор, нити једну гробницу и ниједан злочин, као ни имена оних који су спроводили истребљење, поручио је Александар Вучић. Сећање на Јасеновац и сва страдања морају да остану део наше културе сећања, а не позив на рат, рекао је Милорад Додик.

Председник Србије Александар Вучић положио је венац у Спомен-парку Сремска Митровица поводом Дана сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату и његовог највећег стратишта Доња Градина.

Вучић је поручио да Србија неће заборавити ниједан логор, нити једну гробницу и ниједан злочин, као ни имена оних који су спроводили истребљење српског народа. “Немамо на то право”, рекао је председник Вучић.

Навео је да је током офанзиве усташких снага у координацији са Немцима 1942. године извршена акција хватања становника по Фрушкој гори и у Срему, они су затим малтретирани и одведени на српско православно гробље где су стрељани, од ноћи 30. на 31. август, до 11. септембра. Та зверска убиства забележена су филмском камером. У тој, првој ноћи, међу 130 убијених био је и славни сликар Сава Шумановић.

ДОДИК: У ДОЊОЈ ГРАДИНИ ТИШИНА ГОВОРИ ВИШЕ ОД РЕЧИ
Парастос јасеновачким жртвама служили су свештеници дубичке парохије у Спомен-подручју Доња Градина на гробном пољу Тополе. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да Доња Градина представља место сећања где тишина говори више од речи.

“Не могу да потиснем ни сећања и бол као дечак рођен испод Козаре, где сам се јежио од прича преживелих. Жеља комунистичких власти да сатру причу о Јасеновцу није успела, баш као ни идеја да се сви Срби побију овде, као и на осталим стратиштима, Јадовну, Пагу, Старој Градишци, Сајмишту”, навео је Додик. Поручио је да се у Доњу Градину долази како би се сви заветовали на трајни мир. “Не долазимо да бисмо се заветовали на нове сукобе и ратове, него на мир. Верујем у свест нација у региону да сачувамо драгоцени мир”, истакао је Додик. Како је нагласио, само тамо где Срби имају државу – имају и слободу, а где то није био случај Срби су масовно страдали.

Додик је истакао да је дан пре пробоја логораша у Јасеновцу побијено 700 жена. “Дакле и када је дошао крај, усташе су убијале, желећи да нас осакате као народ, али и покажу монструозност такозване НДХ, као најгоре творевине. Да су имали довољно времена, ни нас данас не би било овде”, рекао је Додик. Додик је истакао да су Доња Градина и Јасеновац само део српског страдања и тешке историје у 20. веку, који је преполовио српско становништво. Додик је изјавио да је важно да Српска заједно са Србијом обележава овај дан, али и неке друге важне датуме.

“Хвала и председнику Хрватске Зорану Миловановићу, који се дистанцирао од усташких злочина, што показује да у регији има снаге да се превазиђе тешка прошлост. Нама не сметају ни Бошњаци, нити Хрвати, али места нашег страдања морају бити опомена и залог за будућност, и то је приоритет Републике Српске, која жели живети у слободи. Нећемо на штету других народа, али нећемо ни себе запоставити”, рекао је Додик. Сећање на Јасеновац и сва страдања морају остати део наше културе сећања, не да позивамо на рат већ сећање које ће спречити рат и страдање, истакао је српски члан Председништва БиХ.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Јасеновац представља највећу бол и рану српског народа. “Овај злочин није био индивидуалан, јер иза њега је стојала цела такозвана НДХ. Над тим злочинима згражавали су се и њихови учитељи Немци. Остаће записано да је НДХ имала једина на свету логоре за децу. Зато хвала Диани Будисављевић, која је спасила више од 10.000 деце са Козаре”, истакла је Цвијановићева.

ЈЕДИНИ ЛОГОР ЗА ДЕЦУ
Из јасеновачких логора смрти никада се није вратило око 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја. Концентрациони логор Јасеновац – Доња Градина био је и једини логор за децу у Другом светском рату. Њих око 20.000 није дочекало слободу. Дан сећања се обележава у складу са мерама које се предузимају за спречавање ширења коронавируса.

ПОРУКА СА ТРИ КАМЕНЕ ПЛОЧЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ
На споменику на три камене плоче у Сремској Митровици урезан је следећи текст:

“Овде су Немци и усташе од 1941. до 1944. године убили 7.950 људи и жена. Овде су измучене људе и жене по киши и снегу, голе и босе, бајонетима терали да сами себима ископају раке. Овде су над ракама рањене кречом поливали и живе закопавали. Овде су мученици у смрти чекали спас, овде су над ракама пред бајонетима и митраљезима певајући гинули људи. Били су патриоти, родољуби, борци, били су људи. Били су и јесу слобода, братство народа и наше достојанство.”

 

Извор РТС, 26. април 2020.

 

ВУЧИЋ: НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ НИЈЕДАН ЛОГОР, НИЈЕДАН НОЖ, МАЉ, МЕТАК
Србија неће заборавити ниједан логор, нити једну гробницу и ниједан злочин, као ни имена оних који су спроводили истребљење српског народа, поручио је председник Србије Александар Вучић из Спомен-парка у Сремској Митровици. Дан сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату обележен је у Спомен-парку у Сремској Митровици.

Председник Александар Вучић је подсетио на речи писца, нобеловца, али и логораша Елија Визела: “Никада нећу заборавити ове ствари, чак и ако ме осуде да живи исто толико дуго, колико и Бог лично”. Каже да те речи морају да буду основа сваког односа према злочинима над српским народом. “Неретко смо се стидели да то кажемо, неретко смо прикривали, плашећи се да некога не увредимо, плашећи се да нас неко попреко не погледа, или да нам неку тежу реч не изговори”, рекао је Вучић.

Истакао је да од отварања Спомен парка 1960. године, ниједан српски председник није ту дошао. “У нашим школама, уџбеницима о овом месту се мало зна. У нашим школама и уџбеницима не учи се довољно ни о Јасеновцу, ни о нашем Београду, ни о нашој Шумадији, ни о нашем Новом Саду, ни о југу, истоку и западу Србије. Како онда мислимо да они који су припадници народа који су починили та зверства имају другачији однос према ономе што се збивало у Другом светском рату”, рекао је Вучић.

МУЧЕЊЕ И СТРЕЉАЊЕ СРБА
Навео је да је током офанзиве усташко-домобранских снага у координацији са немачким снагама 1942. године, НДХ извршила акцију хватања становника по Фрушкој Гори и Срему, они су затим малтретирани у митровичкој казниони, и испребијани одведени на српско православно гробље где су стрељани, од ноћи 30. на 31. август, до 11. септембра 1942.

Рад Покретног преког суда под руководством злогласног Виктора Томића, којег је послао лично Анте Павелић, престао је са радом 16. септембра. У тој, првој ноћи, 30. августа међу 130 убијених био је и славни сликар Сава Шумановић. Усташке власти су на плакатима објављивале имена осуђених и потом убијаних људи, а зверска убиства су затим забележена и филмском камером.

“Никада нећемо и не смемо заборавити ни Градину, Јасеновац, Јадовно, Дракулиће, Мотике, Шарговац, ниједан логор, ниједан нож, маљ, метак, нити једну гробницу и ниједан злочин, као ни ниједно једино име оних који су спроводили истребљење српског народа. Немамо на то права јер бисмо на тај начин окренули главу од истине, правде, слободе, сопственог постојања и самог Бога у чије име су нас убијали”, поручио је председник Србије Александар Вучић из Спомен-парка у Сремској Митровици.

ТРАГЕДИЈА ДЕСЕТОГОДИШЊЕ РАДОЈКЕ ГЛАМОЧАНИН
Вучић је рекао да су оне који су клали називали месарима и мајсторима, док је један чак и презиме Мајсторовић “зарадио”, доказавши се, између осталог, и тако што је учествовао у клању 52 деце у ОШ “Ђура Јакшић” у селу Шарговац. “Радојку Гламочанин, девојчицу од 10 година, овај ‘мајстор‘, фратар иначе, лично је подигао, поставио да седне на учитељицину катедру и ножем јој пререзао врат”, навео је Вучић.

После је он управљао логором Јасеновац, да би после рата признао да је током његове управе тамо убијено више од 20.000 људи. “Људи које су доживљавали као стоку, као терет, нечисте и претњу новој држави и уређењу”, истакао је председник Србије.

“ГЕНОЦИД ПЛОД ДРЖАВНЕ ПОЛИТИКЕ”
Вучић је подсетио да је у Босанској Градишци на обали Саве, лета 1941. године истакнуто обавештење: “Жидовима, циганима, Србима и псима забрањено купање”. “Виктор Гурић, усташки повереник за Бањалуку званично је укинуо српску нацију и хвалио се громогласно да ће пуцати кичма, да ће друмови пожелети Срба, да је наредио и економско уништење и истребљење. И готово да су нас западно од Дрине и истребили”, рекао је Вучић.

Истакао је и да је Макс Лубурић, главни управник јасеновачког логора, сам тврдио да је током рата у НДХ убијено више од пола милиона Срба. Подаци немачке команде су још драстичнији и наводе да је готово милион Срба убијено. “И нема тога данас ко може да каже да такав геноцид није плод нечије државне политике, организованог државног терора са јасним циљем истребљења читавог народа. И нема тога ко може да негира да је читава једна држава тада створена на сну о томе да ће једнима бити добро ако других нема”, рекао је Вучић.

У то су били укључени сви – од државног врха, до најситнијег чиновника и саме цркве, чији су припадници “крст заменили ножем и Христово љуби ближњег свога преименовали у убиј Србина”. “Убиство које дозволи држава, које нареди држава, које држава помогне, организује и изврши није само убиство, то је покољ, то је геноцид и то не сме нити може да се заборави – да је над Србима у НДХ извшен генцоид. То је лекција која одређује будућност и нас и ових простора. И не само Срба Крајишника, из Поткозарја, из Херцеговине и Семберије, већ свих нас Срба, ма одакле да долазимо”, рекао је Вучић. Одрећи се те будућности, заборавити је, значи одустати од те будућности, а то је оно на шта, каже Вучић, немамо права.

СРБИЈА ЈЕ ДАНАС ПОНОСНА И СВЕСНА СВОГ НАРОДА
Председник Вучић је рекао да је Србија данас свесна себе и свог народа у окружењу, али да нема претензија према било чему туђем – не бави се територијама и освајањима, неће никога да отера и никога не угрожава. Истиче и да идентитет, културу, историју, веру и сећање признаје другима, али и задржава за себе.

“Нећемо окретати главу и правити се да нам није јасно, тако бисмо осудили друге на исту судбину која је нас задесила, а ћутање јесте злочин и јесте учествовање у злочину и јесте његово прикривање и увек се заврши како је пастор Мартин Имелер прорекао: ‘Када на крају дођу по тебе, нема никога да то каже”, навео је Вучић.

Да се раније говорило о генцоиду, можда су могле да се избегну несрећне деведесете, када је 250.000 Срба протерано из Хрватске и њихов број сведен на минимум. “Србија и њен народ управљају својом судбином, без жеље да управљају судбинама других и данас смо много јачи него што смо били јуче и довољно јаки да свима без страха и претњи можемо да пружимо руку”, рекао је Вучић и додао да имамо више пријатеља него непријатеља и то управо од тренутка када смо престали да заборављамо и када смо прекинули са додворавањима.

Захвалио је руководству РС, народу и људима као и целој Србији јер данас са обе стране Дрине “поштујући БиХ у којој је РС, добро знамо да припадамо истом народу, носимо српско име и презиме, православни крст и исту судбину, да једни без других не можемо”. “Чуваћемо Србију и градити је и на незабораву оних који су убијени само зато што су носили српско име и презиме”, поручио је Вучић.

СМРТ САВЕ ШУМАНОВИЋА
Председник Србије је рекао да смо се предуго правили да историју немамо и да је превише тога из ње намерно скрајнуто и заборављено. “Превише смо потцењивали себе и ћутали о сопственој голготи. Премало смо причали о Сави Шумановићу, којег су подигли са штафелаја и одвели као таоца јер је био Србин и стрељали овде, на православном гробљу у Митровици. Бити Србин и бити генијалан није било дозвољено, зато су такве убијали и зато су такве касније и проглашавали за припаднике других народа. А ми смо најчешће на то ћутали”, рекао је Вучић.

Шумановића је у то време тражио живот сликајући сремске берачице, слика која је забашурена у малој галерији у Шиду, уместо да се открије читавом свету. “Себе смо на тај начин сакривали као да се стидимо што смо били жртве нечијег лудила”, рекао је председник.

 

Насловна фотографија: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Извор РТС, 26. април 2020.