Брнабић о вирусу: Успели смо, поносна сам

Она је нагласила да је здравствени систем у Србији издржао, да никада није пао и поклекао, наводећи да је било капацитета за смештај свих заражених

Премијерка Ана Брнабић обратила се данас посланицима Скупштине Србије, на првој седници у ванредном стању, и истакла да Србија има најмању стопу смртности од коронавируса, од 1,9 одсто, у поређењу са земљама у овом делом Европе. Седници, са свега две тачке дневног реда, о којима се води обједињена расправа, не присуствује део опозиције која бојкотује рад парламента од јануара прошле године.

Посланици треба да се изјасне о потврђивању ванредног стања и о Предлогу закона о потврђивању уредаба које је влада уз потпис председника Републике донела за време ванредног стања, а којих је 44. Представници Уједињене демократске Србије тражили су уочи седнице продужено време за расправу. Брнабић је, обраћајући се посланицима, навела да је Србија трећа по броју урађених тестова на 100.000 становника, а изразила је очекивање да ће данас већ бити на другом месту.

“Данас када смо на силазној путањи епидемије, видимо да се стопа позитивних креће око 5,8 одсто у односу на укупан број тестираних. И када још увек не можемо да прогласимо победу, али имамо разлога да верујемо да ћемо то моћи уколико задржимо дисциплину и руковођење кризном ситуацијом, чини ми се да можемо да кажемо да смо успели у ономе сто смо зацртали”, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да је здравствени систем у Србији издржао, да никада није пао и поклекао, наводећи да је било капацитета за смештај свих заражених, лекарских тимова, респиратора, лекова… “Нисмо морали да бирамо који ћемо живот спасити”, рекла је Брнабић. Премијерка је истакла и да су у великој мери сачувани животи најстаријих грађана, што је био један од циљева у овој борби, док је други циљ био очување здравственог система.

“Борили смо се срцем и знањем уз нашу струку за животе грађана уз огромну помоћ пре свега партнера из Кине, то треба рећи и не треба се тога стидети, остаћемо вечно захвални, али и партнера из ЕУ, који су се и сами суочавали са пандемијом и огромним људским жртавама, али и Русије, САД, УАЕ, Норвешке, Мађарске…”, рекла је Брнабић.

Брнабић је подвукла да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налазимо и како смо се спремили за све оно што долази након пандемије. “Поносна сам на наше грађане, наше институције, на тим који Влада Србије чини са председником Србије и на све наше стручњаке као и на наше лекаре и медицинско особље, здравствене раднике и на све који су били на првој линији фронта. Њима највећа могућа захвалност и у име целе владе”, рекла је она.

Брнабић је подсетила да је први идентификовани случај у Србији био шестог марта ове године и тај случај је, каже, импортован из Италије, наводећи да је пре тога тестирано 58 људи који су имали симптоме налик COVID-19. Тестирање је почело 13. фебруара када се, каже, појавио први сумњиви случај и сви су били негативни. Навела је и да је први смртни случај био 20. марта.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 28. април 2020.