Mond: Korona je stavila tačku na američko liderstvo i evropsko jedinstvo

Mond ističe da svetski poredak, izgrađen nakon Drugog svetskog rata pod okriljem SAD u 21. veku više ne odgovara stvarnom odnosu sila u svetu

Pandemija virusa korona stavila je tačku na svetski poredak, uspostavljen nakon Drugog svetskog rata, kao i na liderstvo SAD na međunarodnoj areni. Globalna zdravstvena kriza pokazala je važnost uloge, koju igra Kina u međunarodnim strukturama, što je nanelo ozbiljan udarac evropskom jedinstvu, piše francuski list Mond.

Autori članka ističu da se već sada mogu izvući neki zaključci iz potresa, koje je izazvala pandemija virusa korona. Prvo, svetski poredak, izgrađen nakon Drugog svetskog rata pod okriljem SAD u 21. veku više ne odgovara stvarnom odnosu sila u svetu. Prema mišljenju autora, taj svetski poredak je počeo da se urušava i pre virusa korona – još od raspada komunističkog bloka, 1989. godine.

Kraj Hladnog rata, raspad Sovjetskog Saveza i razvoj Kine postepeno su lišavali svetski poredak ravnoteže, koja se zasnivala na američko-sovjetskoj konfrontaciji, navodi se. Autori smatraju da je uspon Kine odigrao ključnu ulogu u destabilizaciji tog poretka. Činjenica da je Svetska zdravstvena organizacija sa zakašnjenjem upozorila međunarodnu zajednicu na opasnost pandemije, svedoči o tome koliko ta organizacija zavisi od Pekinga, smatra autor članka.

Prema mišljenju novinara, SAD danas više ne igraju ulogu svetskog lidera, kao u 20. veku. „Donalda Trampa su morali da ubeđuju da učestvuje na virtuelnim međunarodnim sastancima, kojima je predsedavao. Čak i kada bi se održali, ti sastanci nisu donosili rezultate, a ispostavilo se da je Savet bezbednosti UN – paralizovan“, piše Mond.

Ni evropsko jedinstvo nije izdržalo napad pandemije, smatra autor članka. Nenaoružani pred virusom, koji nisu bili u stanju da predvide, EU nije bila u stanju da pruži podršku zemljama koje su najviše stradale od pandemije, ističe se. „Ako želi da utiče na formiranje pouzdanijeg i pravednijeg svetskog poretka nakon krize, Evropa bi trebalo da preispita sopstvenu ekonomiju, solidarnost i odlučnost“, zaključuje se u članku.

 

Naslovna fotografija: Spencer Platt/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 03. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u