Ove godine čak tri komemoracije ustašama

U subotu, 16. maja će biti održana čak tri komemorativna skupa ustašama – u Blajburgu, Zagrebu i Sarajevu

Iako je centralna komemoracija u Blajburgu ove godine otkazana zbog koronavirusa, tzv. Počasni blajburški vod je saopštio da će u subotu, 16. maja, biti održana čak tri skupa – u Blajburgu, Zagrebu i Sarajevu. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i uz podršku Hrvatskog narodnog sabora BiH, na Lojbauškom polju, kraj Blajburga u Austriji, svake godine se održava komemoracija za zarobljene ustaše, domobrane i hrvatske civile stradale krajem Drugog svetskog rata.

Ova komemoracija u Blajburgu je poslednjih godina održavana pod budnim okom austrijske i svetske javnosti, jer su se na tim skupovima okupljali poklonici ustaške ideologije, pa su neke austrijske stranke i antifašističke organizacije tražile zabranu tog okupljanja. Zbog zabrane okupljanja usled epidemije koronavirusa u Austriji, Blajburški vod je otkazao ovogodišnju komemoraciju koja je trebalo da bude održana 16. maja.

Prvi put prošle godine okupljanje na Blajburgu je, nakon dugih pregovora pripadnika tzv. Počasnog blajburškog voda i Hrvatske katoličke crkve sa vlastima i Koruškom katoličkom crkvom, dozvoljeno, ali bez isticanja ustaških simbola, a oni koji su to pokušali bili su kažnjeni. Na Blajburškom polju, nakon mise, ove godine biće položeni venci u ime hrvatske države i Počasnog voda, u prisustvu šefa Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pava Dominikovića i hrvatskog ambasadora u Austriji Danijela Glunčića, navodi se u saopštenju, prenela je Hina.

Na zagrebačkome groblju Mirogoju biće održana molitva i dova, a predstavnici vlasti će položiti vence. A nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodiće u katedrali u Sarajevu misu zadušnicu u skladu sa epidemiološkim propisima za verske objekte u BiH. Ceremonije će, navodi se, direktno prenositi HRT, Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) i Hrvatski katolički radio (HRK).

 

Naslovna fotografija: APA/GERT EGGENBERGER

 

Izvor Tanjug/RTS, 05. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u