Русија одликовала Ким Џонг Уна

Руски амбасадор Александар Мацегора уручио је медаљу министру спољних послова Северне Кореје Ри Јонг Хоу на церемонији у Пјонгјангу

Ким Џонг Ун одликован је руском медаљом за допринос очувању успомене на совјетске војнике, који су погинули 1945. током ослобађања Кореје. Руски амбасадор Александар Мацегора уручио је медаљу министру спољних послова ДПРК Ри Јонг Хоу на церемонији у Конгресној палати Мансудае у Пјонгјангу, преноси ТАСС.

Након церемоније, руски амбасадор и севернокорејски министар спољних послова имали су кратак разговор којим су потврдили “посвећеност наставку активних напора на доследној примени споразума који су у априлу 2019. у Владивостоку постигли челници две земље, а који су усмерени развијању и јачању вишеструке руско-корејске сарадње:

Према саопштењу руске амбасаде, у Северној Кореји постоји 11 масовних гробница и 345 појединачних гробова где је сахрањено 1.375 совјетских војника. Више од 4.700 совјетских војника умрло је у борбама за ослобађање Кореје 1945. Један од главних оријентира у Пјонгјангу је Споменик ослобођења, посвећен совјетским војницима који су погинули у биткама за ослобођење Кореје од јапанске окупације 1945. године.

 

Насловна фотографија: Reuters

 

Извор Танјуг/Б92, 05. мај 2020.