Генералштаб Војске Србије обележио славу Ђурђевдан

Литургији и сечењу славског колача присуствовали су министар одбране А. Вулин и начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић

Крсна слава Генералштаба Војске Србије, Ђурђевдан, обележена је данас у богослужбеном простору касарне „Бањица 2” у Београду, у присуству министра одбране Александра Вулина, саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи, присутан је био и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и чланови Колегијума министра и начелника Генералштаба.

Литургију је служио војни свештеник Слађан Влајић, након чега је, додаје се, уследио обред освећења славских дарова и резање славског колача.

У својој беседи, главни војни свештеник потпуковник Влајић осврнуо се на наше претке који су и у најтежим временима славили крсну славу, истакавши то пример који треба следити.

– Патријарх Павле је рекао „Чега да се бојимо, ако смо с Богом, а ако нема Бога, чему да се надамо?” Осветивши данас ове славске дарове, преломивши славски колач, показали смо да и ми можемо да прославимо славу у најтежим временима када су наш народ и наша војска изложени пошасти која је завладала у целом свету. Нека Господ благослови и сачува Војску Србије, нашу државу и наш народ – рекао је потпуковник Влајић.

Славе у српској војсци прослављане су од 1888. године и све до краја Другог светског рата обележавање су у јединицама. По узору на славне претке, након вишедеценијског прекида, Одлуком министра обране из 2017. године, од 2018. године настављена је традиција обележавања слава у Министарству одбране и Војсци Србије.

 

Фото: Министарство одбране

 

Извор Политика, 6. мај 2020.