А. Рар: Како је Уставни суд Немачке заљуљао темеље ЕУ

„Ово је први пут након Другог светског рата да Уставни суд Немачке својом одлуком доведе у питање деловање неке од институција ЕУ“

Земље Европске уније које су највише погођене епидемијом сада рачунају на великодушност богатих Немаца, Холанђана и Скандинаваца. Међутим, Уставни суд Немачке одбио је „праксу власти ЕУ да помажу сиромашним члановима Уније на рачун земаља донатора“.

Ово није удар само на очекивања Италије, Шпаније, Француске и неких мањих и мање значајних чланица Уније. Ово је удар у саму конструкцију ЕУ! Познати спољнополитички експерт из Берлина Александер Рар већ је указао: „Уставни суд за Немце није мањи ауторитет него што је папа за ревносне католике. Ово је први пут након Другог светског рата да својом одлуком доведе у питање деловање неке од институција ЕУ. У овом случају – Европске централне банке (ЕЦБ). Оно што се догађа не може се преценити“.

Рар је у наставку рекао: „Сада је тешко замислити све последице те одлуке, али је већ јасно да су немачке судије нанеле судбоносни ударац јединству Европске уније“. Немачки експерт објашњава и зашто:

„Земље Јужне Европе, попут Шпаније и Италије, које је корона вируснајвише погодио, очекују да ће богати Немци, Швеђани и Норвежани отворити кредитну линију за њих или створити некакво заједничко финансијско тело, фонд који ће им помоћи да се изборе са последицама кризе. Једноставно речено: надају се да ће јаче и стабилније економије ЕУ обезбедити њихове потребе. Међутим, земље Северне Европе – као што и одлука нашег Уставног суда показује – нису спремне на то“.

Његова је процена да је Уставни суд Немачке у суштини заузео став: интереси немачких грађана већи су и важнији од интереса Европске уније у целини. Поводом претњи које се већ чују у Италији и Грчкој – да ће те земље, ако изостане „европска солидарност“, напустити ЕУ, Рар каже:

„Ситуација је веома компликована. Нико не зна како ће одлука немачког Уставног суда утицати на ситуацију у ЕУ. Али, чињеница је да је највиши национални правосудни орган у Немачкој осудио политику Европске централне банке и прогласио је за неуставну – више је него важна“.

Од почетка корона-кризе, ЕЦБ је откупила дуговања државних и приватних предузећа широм Европе. Тада је почела да штампа новац, Уставни суд Немачке је ЕЦБ фактички оптужио и да “једе” заједничку валуту“ и да је откуп дугова засновао на „непропорционалности“ која је на штету Немачке и држава-донатора.

„Наравно, наглашава Рар, сада ће ЕЦБ рећи: немачки Уставни суд за нас није меродаван нити препрека. Ми смо Европа. Међутим, и Немачка је Европа. Штавише, њена најјача економија. Берлин може изаћи из игре одбијањем да подржи политике ЕЦБ-а. И шта онда? Одлука немачког Уставног суда може постати модел понашања у другим земљама јер се више неће плашити да доносе сличне одлуке. То ће бити још један ударац структури Европске уније. Брисел ће морати да уложи огромне напоре да консолидује Унију. А неизвесно је хоће ли у томе успети“.

 

Насловна фотографија: EPA/ULI DECK

 

Извор Факти, 07. мај 2020.