Меркелова пола говора посветила дијалогу Београда и Приштине

„Да ли је могуће нешто добро да урадимо за наше народе, иако то подразумева неку врсту компромиса”, питала је Меркел све учеснике самита

Немачка канцеларка Ангела Меркел у обраћању током данашњег самита ЕУ – Западни Балкан, пола свог говора посветила је преговорима Београда и Приштине. Меркелова је истакла да Немачка подржава процес проширења, јер је он у геополитичком интересу ЕУ. Питала је све учеснике може ли се у време пандемије, када су сви схватили колико су осетљиви, нешто научити и применити из примера споразума Грчке и Северне Македоније.

„Да ли је могуће нешто добро да урадимо за наше народе, иако то подразумева неку врсту компромиса,” питала је Меркел све учеснике самита, наводи Блиц. Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Меркел је истакла значај специјалног изасланика Мирослава Лајчака и његову улогу у будућим преговорима. Самит Европске Уније и земаља Западног Балкана одржана је данас по први пут путем видео конференције.

Први пут је постављен и један услов – да сви премијери и шефови држава седе у собама у којима неће бити никаквих застава, ни државних обележја. Оваква процедура успостављена је на захтев Шпаније, која није признала независно Косово, и њоме условила своје учешће, пренео је Танјуг.

 

Насловна фотографија: Getty Images

 

Извор Политика, 06. мај 2020.