Поново инциденти испред Скупштине, ухапшено 15 чланова Двери

Присталице Двери су, уочи почетка седнице, блокирали степенице на улазу у парламент, дували у пиштаљке и нису дозвољавали посланицима да уђу у Народну скупштину

Председник Двери Бошко Обрадовић, неколико посланика и симпатизери странке „блокирали” су данас степениште на улазу у Дом Скупштине Србије, а у једном тренутку дошло је и до гурања Обрадовић и министра здравља Златибора Лончара, који је долазио на седницу парламента.

Обрадовић и присталице Двери држе транспаренте „Доле влада”, „Да ли корона зависи од избора”, „Не може Ђурђевдан, али избори могу”, носе заставе Србије и страначка обележја, и довикују да је председник Србије „издао Косово”, преноси Танјуг.

Они су, уочи почетка седнице, блокирали централне степенице на улазу у парламент, дувају у пиштаљке и не дозвољавају посланицима да уђу у скупштинско здање, који главном улазу у Скупштину могу да приступе једино са бочне стране. У скупштину је нешто мало пре 10 сати дошао министар здравља Златибор Лончар, а у једном тренутку се лидер Двери са пиштаљком унео у лице министру, који је настојао да га држи на одстојању.

Обезбеђење је стало између њих двојице, како не би дошло до већег инцидента, а затим су министра Лончара „спровели” у парламент. Пре Лончара, у парламент је стигао и лидер радикала Војислав Шешељ, којем су окупљени викали „уа”. Такође, пре Лончара и Шешеља, у парламент је пристигао и посланик Народне сељачке странке Марјан Ристичевић, и дошло је до вербалног сукоба са Обрадовићем на улазу, а затим и до кошкања, а Ристичевић је из гужве изашао без сакоа.

Добацивања је било и у самом парламенту, па је посланица Двери Марија Јањушевић, посланику СНС Миловану Дрецуну, док се у холу регистровао да је стигао на седницу, довикивала у лице да је издајник и да је издао Косово.

 

Извор Политика, 08. мај 2020.

 

РЕАКЦИЈЕ ВУЧИЋА И МАЈЕ ГОЈКОВИЋ
Председник Александар Вучић затражио је од свих политичара и грађана у Србији да најоштрије осуде данашњи инцидент испред парламента, који је оценио као фашистичко дивљање Бошка Обрадовића и Савеза за Србију, и тако покажу да је Србија демократска земља.

Вучић је у обраћању грађанима Србије које је објављено на његовом Инстаграм профилу рекао да су данас „фашистичке фаланге” Бошка Обрадовића и Савеза за Србију физички напале народне посланике, да су их обарали на земљу, цепали њихове сакое, желећи да покажу да је насиље оно што би требало да влада у Србији и оно што би требало да добије већинску подршку народа.

„Зато тражим од свих грађана Србије да на најоштрији могући начин осуде фашистичко дивљање ових људи и да покажемо да је Србија демократска земља”, рекао је Вучић, преноси Танјуг. Он је и од свих политичких представника у Србији затражио да осуде инцидент јер, како је навео, политичари могу да се разликују по много чему и да мисле другачије о свим питањима, али фашизам никада није био својствен Србији.

„А ове слике смо могли да гледамо само у нацистичкој Немачкој тридесетих и усташкој Хрватској четрдесетих година”, рекао је Вучић. Он је истакао да Србија неће дозволити да победи фашизам и да је уверен да ће се изборити за очување демократских вредности и демократског поретка.

„Очекујем да грађани буду апсолутно јединствени у осуди онога што се данас догодило. А наше је да се боримо да економски развијамо земљу, да чувамо демократију и да на изборима покажемо коме верујемо и да бранимо и сачувамо будућност наше деце”, закључио је Вучић.

МАЈА ГОЈКОВИЋ: ХОРДЕ ФАШИСТА НАПАЛЕ РИСТИЧЕВИЋА
Почетак Седнице скупштине Србије каснио је 45 минута због инцидента испред скупштине, када су се сукобили посланици Двери са послаником Марјаном Ристичевићем. На почетку седнице председница Скупштине Маја Гојковић оценила је да је на делу „фашистички покушај посланика Двери Бошка Обрадовића и његових присталица да блокирају рад Скупштине да легитимно тело спрече да ради свој посао.

„Сви који знају историју, знају да се ово дешавало само када се рађао фашизам у Европи и сада морамо сви заједно да се одупремо оваквој појави које никад није било у Србији”, рекла је Гојковић и додала да је брутално нападнут посланик Марјан Ристичевић, и да су га „фашистичке хорде тукле, шутирале и поцепале му сако”, преноси Бета. Гојковић је позвала надлежне да реагују, као и европске институције.

Она је више пута поновила да су Двери „хорда вуцибатина” и „фашисти” и рекла да у парламенту неће дозволити „оргијање фашиста” који нападају легитимно изабране представнике народа. Посланици Скупштине Србије започели су потом нову седницу на којој ће разматрати изборне законе. На дневном реду је Предлог закона о измени и допуни Закона о избору народних посланика и Предлог закона о измени Закона о локалним изборима, које је поднела Влада Србије.

Најважнија измена је да ће потписе потребне за подношење изборних листа, осим код јавних бележника моћи да се овере и у општинској, односно градској управи. Скупштина ће разматрати и владин Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, као и Предлог одлуке о именовању чланова и заменика чланова Републичке изборне комисије, који је поднела Социјалистичка партија Србије.

 

Извор Политика, 08. мај 2020.

 

УХАПШЕНИ ЧЛАНОВИ ДВЕРИ ИЗВЕДЕНИ ПРЕД ПРЕКРШАЈНИ СУД
Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић објавио је на свом Твитер налогу да је 15 чланова те странке ухапшено након инцидента на улазу у Народну скупштину, као и да су они приведени у полицијске станице Врачар и Савски венац.

Обрадовић је навео да су потпредседник Двери Милован Јаковљевић и потпредседник Извршног одбора Славиша Милетић ухапшени испред гараже код Скупштине Београда после данашњег протеста испред Народне скупштине. „Управо чекамо суђења у Прекршајном суду у Устаничкој за 15 ухапшених чланова Двери”, навео је Обрадовић на Твитеру.

Обрадовић је у ранијим објавама на овој друштвеној мрежи навео да су на Врачару „ухапшени потпредседник Двери Милован Јаковљевић, потпредседник Извршног одбора Славиша Милетић, потпредседник београдске организације Иван Грбић, члан Извршног одбора Дејан Филиповић, и још десет чланова Двери из Београда, Пожаревца и Велике Плане”.

Он је позвао грађане да изађу на улице својих градова у суботу у 19.00 сати са својим возилима и да крену у протестне вожње. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је раније данас да је „полиција привела 15 људи због учешћа у данашњим инцидентима испред зграде парламента” и најавио да ће они ускоро бити изведени пред судове за прекршаје који ће им изрећи казне у складу са законом.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 08. мај 2020.