Русија обележила Дан победе; Путин: Уједињени смо непобедиви

Путин одржао кратак говор и обећао да ће земља касније и на одговарајући начин обележити победу над нацизмом

Русија уједињена је непобедива, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на обележавању 75 година од краја Другог светског рата.

„Знамо и чврсто верујемо да смо непобедиви када смо уједињени”, рекао је Путин у кратком говору одржаном на гробу незнаном јунаку у близини Кремља.

Руски председник није у говору директно поменуо епидемију коронавируса због које ове године није одржана велика војна парада у Москви као што је обичај на дан обележевања краја Другог светског рата.

Путин је обећао да ће земља касније и на одговарајући начин обележити победу над нацизмом.

Председник Русије је одао признање за око 27 милиона умрлих Совијета током рата наводећи да су они спасили „отаџбину, животе будућих генерација, Европу и свет”.

„Клањамо се у знак сећања на оне који се нису вратили из рата”, рекао је Путин који је потом у знак поште одржао минут ћутања, преноси Бета.

Поред руског председника били су војници који су били на одређеној дистанци од Путина, који је у самоизолацији на периферији Москве већ неколико недеља.

Једини традиционални део војне параде данас је био лет. Неколико десетина авиона и хеликоптера руске војске надлетало је Москву. Ескадрила је изнад Црвеног трга на небу исцртала димом у боји руску заставу.

ДЕФИЛЕ ВАЗДУХОПЛОВНЕ ФЛОТЕ
Дан победе над фашизмом обележен је данас дефилеом ваздухопловне флоте руске армије.

Црвени трг у Москви су надлетале хеликоптерске јединице, известио је ТАС.

Продефиловали су хеликоптери различитих јединица руске армије, од јуришних, преко транспортних до ракетних и извиђачких.

Хеликоптерске јединице пратили су авиони војне радарске службе осматрања и извиђања, транспортни авиони, бомбардери и интендантски ваздухоплови руске армије, јавља Танјуг.

Ваздушни дефиле завршио се прелетом Друге јуришне ловачке формације, са по четири МИГ-а и Сухоја последње генерације.

 

Фото: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Извор Политика, 9. мај 2020.