Б. Обрадовић: Претерали смо, позивам власт да се људски договоримо

Солидаришући се са народним послаником М. Шеварлићем, Бошко Обрадовић је ступио у штрајк глађу и позвао власт на договор

Самостални посланик Миладин Шеварлић најавио је да ће започети штрајк глађу због, како је пренео новинарима, немогућности да придобије посланике у Скупштини да расправљају о “повредама територијалног интегритета и суверенитета Србије и непоштовање Резолуције 1244”.

Миладин Шеварлић је новинарима показао изјаву амбасадора Русије Александра Боцан Харченка листу Политика у којој је навео да резолуцију 1244 треба мењати. Шеварлић је потом пустио снимак, како наводи, изјаве председника Србије о “стицању суверенитета Косова на целој својој територији”.

Посланик Шеварлић наводи да Србија не признаје државу Косово, а тера своје грађане да постану чланови њихове скупштине и владе, што је, каже, велеиздаја.

Спорна изјава председника Србије коју је народни посланик Младен Шеварлић навео као један од разлога за отпочињање штрајка дата је 5. маја 2019. године (можете видети ОВДЕ), али у суботу 9. маја на сајту Јутјуб се појавио исти снимак уз погрешну информацију да је у питању изјава од 9. маја 2020. године (ОВДЕ).

 

Извор Танјуг/РТС/Нови Стандард, 10. мај 2020.

 

ОБРАДОВИЋ СЕ ПРИДРУЖИО ШЕВАРЛИЋУ И ПОЗВАО НА ДОГОВОР
Председник Двери и један од лидера Савеза за Србију Бошко Обрадовић почео је штрајк глађу у солидарности са народним послаником Младеном Шеварлићем. У обраћању испред Скупштине Обрадовић је, између осталог, истакао да је Србија на ивици грађанског сукоба и да одговорност за такво стање сносе и власт и опозиција, па и он лично, и позвао да представници власти и опозиције седну за исти сто и направе договор “као људи и као Срби”.

Шта је још рекао Бошко Обрадовић можете погледати на видео снимку.

Бошко Обрадовић почео штрајк глађу

Gepostet von Двери am Sonntag, 10. Mai 2020

Подсећамо да је пре неколико дана председник Србије Александар Вучић истакао је да је отворен за разговор са свим представницима опозиције, уз ограду да ће разговор бити прекинут уколико они буду користили увредљив и агресиван речник.

 

Извор Нови Стандард, 10. мај 2020.

 

МАРТИНОВИЋ И БОЖИЋЕВА ШТРАЈКУЈУ ГЛАЂУ
Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић изјавио је да он и његова партијска колегиница Сандра Божић одлучили да ступе у штрајк глађу зато што сматрају да је дошао час да тужилаштво и судство у Србији реагују на, како је рекао, фашистичке испаде Бошка Обрадовића и на све што се ради у режији Драгана Ђиласа неколико година.

Александар Мартиновић је новинарима испред Дома Народне скупштине рекао да тужилаштво мора да реагује када “на земљу баците народног посланика Маријана Ристичевића, шуитрате га у главу, нанесете му тешке телесне повреде, а онда кажете да је Ристичевић имао нож, а при том знате да није имао нож већ кључеве од аутомобила”.

Додао је да су већину тужиоца и судија у Србији бирали људи попут Драгана Ђиласа, који их како каже, контролише. Мартиновић је навео да се обраћа и у име свих грађана који желе да Србија буде нормална и пристојна држава у којој се људи на улици не туку, у којој се не туку политички противници и неистомишљеници, него се са њима разговара у парламенту.

“Питам надлежне тужиоце када ће да реагују на фашизам у Србији. Немогуће је да се у Србији процесуирају људи за много лакша кривична дела, а да ви испред улаза у скупштину испребијате посланика Маријана Ристичевића и ником ништа. Не може то више тако”, рекао је Мартиновић.

Како је навео, тужилаштво ће од данас морати да ради свој посао и да насилнике и, како је рекао, фашисте приведе правди.

Раније данас, штрајк глађу је започео самостални посланик Миладин Шеварлић, коме се из својих разлога прикључио Бошко Обрадовић.

Мартиновић и Божићева седе на столицама испред парламента, а у њиховој непосредној близини су и Обрадовић и Шеварлић.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор РТС, 10. мај 2020.