Милановић и Месић о Блајбургу: Жртве не постоје, ликвидиране нацистичке слуге

„Жртве Блајбурга не постоје као такве, постоје жртве обрачуна и ликвидације након предаје нацистичке војске и њихових слуга“, рекао је Милановић

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да неће учествовати у комеморацији блајбуршким жртвама, коју организује Почасни блајбуршки вод, али ће, казао је, положити венце у Тезном, где је убијено више хиљада људи.

Милановић је рекао да „то са части нема везе“, те да је на челу тог блајбуршког вода човек који је у Немачкој робијао за убиство и то, како је рекао, убиство првог степена, од 1984. до 1991, а потом је пуштен у Хрватску, преноси Танјуг. Додао је да исти случај са човеком из Окучана, којег су, како је рекао, гурнули на метар од премијера. Реч је, наводи, о човеку који се вукао по хрватским судовима због „убиства у Домовинском рату неколико цивила из подрума“. А, извукао се, каже, грешком Државног тужиоца, иако је већ био осуђен.

„Жртве Блајбурга не постоје као такве, постоје жртве обрачуна и ликвидације након предаје нацистичке војске и њихових слуга. Ту је ухваћено више хиљада људи углавном мушкараца, највише у Словенији у Тезном и тамо ћу положити венце. Мој став о томе је познат и више пута објашњаван“, јасан је Милановић, пренели су хрватски медији.

Говорећи о Крижном путу, Милановић је рекао да је у питању „груба злоупотреба Исусовог крижног пута и жртве, а ту се радило о рату, одбијању да се предаш и злочинима, и један мањи део хрватског народа је због тога трауматизован и то се не заборавља лако“. С неким људима је, каже, могао да саосећа, а сада те људи, које је прогањало хрватско правосуђе због злочина, гурају пред премијера на метар, што је провокација и увреда за премијера.

„И кад су у питању плоче, четничке плоче у Хрватској које још украшавају простор на гробљима, али то је као приватан простор, ево и то ћу рећи, гробље није приватно место, не може се ставити било шта. Држава то мора да регулише. Забранити провокације великим борцима за слободу Крајине Шошкоћанину, па то је у Боровом селу и даље и нико не миче, јер се власти то боје да ураде. Не мора се то багером срушити, нека макну они који су их ту ставили“, закључио је Милановић у обраћању након обиласка Факултет електротехнике и рачунарства загребачког Универзитета, а поводом обележавања Дана Европе.

 

Извор Спутњик, 09. мај 2020.

 

МЕСИЋ: У БЛАЈБУРГУ НЕМА НИКАКВИХ ЖРТАВА
Да је победио Трећи рајх, носталгичари за НДХ би као Словени били робови, они жале за својим ропством, рекао је некадашњи хрватски председник у два мандата Стјепан Месић поводом најаве одржавања мисе за блајбуршке жртве 16. маја у Сарајеву. Стјепан Месић, који је био последњи председник Председништва СФРЈ, у изјави за Радио Сарајево каже да је “изненађен да се уопће одржава миса”.

“Јер у Блајбургу нема никаквих жртава. Блајбург је једна измишљотина, у Блајбургу је капитулирала квислиншка војска, а 10-15 дана прије Блајбурга капитулирао је Трећи рајх”, навео је Месић за Радио Сарајево.

Додао је да се Католичкој цркви неке важне чињенице коначно морају рећи. “Нека објаве фотографије, ко је убијен тамо…”, додао је Месић наводећи да су сви цивили пуштени да се врате својим домовима. Према његовим речима, појединци из Цркве не могу прежалити што је капитулирала Независна држава Хрватска.

“НОСТАЛГИЧАРИ ЗА НДХ ЖАЛЕ ЗА СВОЈИМ РОПСТВОМ”
Додаје како је често реактивирање приче о Блајбургу кривица, пре свега, актуелних хрватских власти које на тој “носталгији за једним злочиначким режимом скупљају поене за изборе”.

“Међутим, тиме се компромитују у цијелом свијету, јер је управо у Другом свјетском рату побиједио антифашизам”, истакао је бивши председник Хрватске. Месић истиче да је фашизам такав систем који је имао за циљ уништење целих народа.

“Жидове је требало уништити да би им се узело богатство. Роми су требали бити уништени – да не сметају. А Словени, или робови, су требали остати да раде за надљуде, а то су Германи. То и ови наши носталгичари за НДХ-ом не разумију. Да је побиједио Трећи рајх, они би били робови. Они жале за својим ропством! Они, једноставно, ништа не разумију”, закључио је Месић.

 

Насловна фотографија: APA/GERT EGGENBERGER

 

Извор Радио Сарајево/РТС, 09. мај 2020.