Milanović i Mesić o Blajburgu: Žrtve ne postoje, likvidirane nacističke sluge

„Žrtve Blajburga ne postoje kao takve, postoje žrtve obračuna i likvidacije nakon predaje nacističke vojske i njihovih sluga“, rekao je Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da neće učestvovati u komemoraciji blajburškim žrtvama, koju organizuje Počasni blajburški vod, ali će, kazao je, položiti vence u Teznom, gde je ubijeno više hiljada ljudi.

Milanović je rekao da „to sa časti nema veze“, te da je na čelu tog blajburškog voda čovek koji je u Nemačkoj robijao za ubistvo i to, kako je rekao, ubistvo prvog stepena, od 1984. do 1991, a potom je pušten u Hrvatsku, prenosi Tanjug. Dodao je da isti slučaj sa čovekom iz Okučana, kojeg su, kako je rekao, gurnuli na metar od premijera. Reč je, navodi, o čoveku koji se vukao po hrvatskim sudovima zbog „ubistva u Domovinskom ratu nekoliko civila iz podruma“. A, izvukao se, kaže, greškom Državnog tužioca, iako je već bio osuđen.

„Žrtve Blajburga ne postoje kao takve, postoje žrtve obračuna i likvidacije nakon predaje nacističke vojske i njihovih sluga. Tu je uhvaćeno više hiljada ljudi uglavnom muškaraca, najviše u Sloveniji u Teznom i tamo ću položiti vence. Moj stav o tome je poznat i više puta objašnjavan“, jasan je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Govoreći o Križnom putu, Milanović je rekao da je u pitanju „gruba zloupotreba Isusovog križnog puta i žrtve, a tu se radilo o ratu, odbijanju da se predaš i zločinima, i jedan manji deo hrvatskog naroda je zbog toga traumatizovan i to se ne zaboravlja lako“. S nekim ljudima je, kaže, mogao da saoseća, a sada te ljudi, koje je proganjalo hrvatsko pravosuđe zbog zločina, guraju pred premijera na metar, što je provokacija i uvreda za premijera.

„I kad su u pitanju ploče, četničke ploče u Hrvatskoj koje još ukrašavaju prostor na grobljima, ali to je kao privatan prostor, evo i to ću reći, groblje nije privatno mesto, ne može se staviti bilo šta. Država to mora da reguliše. Zabraniti provokacije velikim borcima za slobodu Krajine Šoškoćaninu, pa to je u Borovom selu i dalje i niko ne miče, jer se vlasti to boje da urade. Ne mora se to bagerom srušiti, neka maknu oni koji su ih tu stavili“, zaključio je Milanović u obraćanju nakon obilaska Fakultet elektrotehnike i računarstva zagrebačkog Univerziteta, a povodom obeležavanja Dana Evrope.

 

Izvor Sputnjik, 09. maj 2020.

 

MESIĆ: U BLAJBURGU NEMA NIKAKVIH ŽRTAVA
Da je pobedio Treći rajh, nostalgičari za NDH bi kao Sloveni bili robovi, oni žale za svojim ropstvom, rekao je nekadašnji hrvatski predsednik u dva mandata Stjepan Mesić povodom najave održavanja mise za blajburške žrtve 16. maja u Sarajevu. Stjepan Mesić, koji je bio poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, u izjavi za Radio Sarajevo kaže da je „iznenađen da se uopće održava misa“.

„Jer u Blajburgu nema nikakvih žrtava. Blajburg je jedna izmišljotina, u Blajburgu je kapitulirala kvislinška vojska, a 10-15 dana prije Blajburga kapitulirao je Treći rajh“, naveo je Mesić za Radio Sarajevo.

Dodao je da se Katoličkoj crkvi neke važne činjenice konačno moraju reći. „Neka objave fotografije, ko je ubijen tamo…“, dodao je Mesić navodeći da su svi civili pušteni da se vrate svojim domovima. Prema njegovim rečima, pojedinci iz Crkve ne mogu prežaliti što je kapitulirala Nezavisna država Hrvatska.

„NOSTALGIČARI ZA NDH ŽALE ZA SVOJIM ROPSTVOM“
Dodaje kako je često reaktiviranje priče o Blajburgu krivica, pre svega, aktuelnih hrvatskih vlasti koje na toj „nostalgiji za jednim zločinačkim režimom skupljaju poene za izbore“.

„Međutim, time se kompromituju u cijelom svijetu, jer je upravo u Drugom svjetskom ratu pobijedio antifašizam“, istakao je bivši predsednik Hrvatske. Mesić ističe da je fašizam takav sistem koji je imao za cilj uništenje celih naroda.

„Židove je trebalo uništiti da bi im se uzelo bogatstvo. Romi su trebali biti uništeni – da ne smetaju. A Sloveni, ili robovi, su trebali ostati da rade za nadljude, a to su Germani. To i ovi naši nostalgičari za NDH-om ne razumiju. Da je pobijedio Treći rajh, oni bi bili robovi. Oni žale za svojim ropstvom! Oni, jednostavno, ništa ne razumiju“, zaključio je Mesić.

 

Naslovna fotografija: APA/GERT EGGENBERGER

 

Izvor Radio Sarajevo/RTS, 09. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u