Председник Србије Александар Вучић се поздравља са кинеским медицинским стручњацима током њиховог дочека на аеродрому, Београд, 21. март 2020. (Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл)

Немачки Цајт: Вучићев заокрет ка Кини био сигнал узбуне за Брисел

„У Бриселу су се надали да ће Србија постати пример за остале земље у региону. Због тога је 'заокрет' који је направио Вучић био 'сигнал узбуне' и очигледно је убрзао неке процесе“

Недавни „заокрет“ председника Србије Александра Вучића од ЕУ ка Кини био је за Брисел „сигнал узбуне“. Сада ЕУ жели да докаже Западном Балкану да је, без обзира на вирус корону, „геополитички способна“, преноси Цајт.

Портал наводи да су лидери европских влада и држава из тог разлога одржали самит о Западном Балкану, током кога су се договорили да ће новчано помоћи земљама региона у борби против вируса корона. Наиме, Кина, Русија и Турска шире свој утицај у том подручју и представљају геополитичке конкуренте Европе. Истовремено, балканске земље још чекају када ће им отворити врата савеза, преноси немачки лист.

Међутим, како се наводи, не верују сви на Западном Балкану у европску перспективу. Портал подсећа да се председник Србије Александар Вучић почетком априла „ефикасно окренуо“ од ЕУ. Он је том приликом изјавио да „европска солидарност не постоји, и да само Кина може помоћи Србији“, истиче портал.

У том моменту ЕУ је увела забрану на извоз медицинских заштитних средстава, док је Кина испоручивала у Београд маске и другу опрему. Председник Вучић назвао је лидера Кине другом и братом, истиче се.

„А Вучић није било ко. Он је председник највеће земље на Западном Балкану. Поред тога, Европска комисија је рачунала да ће управо с њим успети да воде преговоре и да сарађује. У Бриселу су се надали да ће Србија постати пример за остале мале земље у региону. Због тога је ‘заокрет’ који је направио Вучић био ‘сигнал узбуне’ и очигледно је убрзао неке процесе“, наводи аутор чланка.

Истиче се да је ЕУ укинула забрану извоза медицинских заштитних средстава, а Европска инвестициона банка издвојила је 3,3, милијарде евра за помоћ у борби против пандемије. Брисел је издвојио 38 милиона евра за директну финансијску подршку региону.

 

Насловна фотографија: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Извор Спутњик, 09. мај 2020.