U Crnoj Gori i S. Makedoniji žaljenje, izvinjenja i smene zbog Tompsona i mape NDH

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski je smenio čitav Savet za filateliju, a markica sa slikom karte Nezavisne Države Hrvatske je poništena

Pošta Severne Makedonije izvinila se danas zbog puštanja u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama kvislinške nacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

Kako se navodi u saopštenju, zbog predstavljanje pogrešne karte Hrvatske i drugih zemalja u regionu u celosti se povlači korišćenje ove marke koja je bila odštampana u 6.000 primeraka, prenosi Tanjug.

„Izvinjavamo se zbog nenamerne greške pogotovo što se promocija edicije poštanskih marki Severne Makedonije u EU poklapa s Danom Evrope. Cilj nam je bio da se ovom poštanskom markom zahvalimo Hrvatskoj što za vreme njenog predsedavanje EU pruža veliku podršku našoj zemlji”, zaključuje se u saopštenju makedonske pošte.

 

Izvor Politika, 09. maj 2020.

 

SPASOVSKI SMENIO SAVET ZA FILATELIJU, MARKICA PONIŠTENA
Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski je smenio čitav Savet za filateliju, a markica sa slikom karte Nezavisne Države Hrvatske je poništena, rekao je ambasador BiH u Severnoj Makedoniji Dragan Jaćimović za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

On je rekao je da je razgovarao sa predsednikom Vlade Severne Makedonije, koji ga je informisao o koracima preduzetim nakon što je Severna Makedonija povodom Dana pobede nad fašizmom izdala poštansku marku sa kartom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u proširenim granicama, prenosi Tanjug.

„Ja sam se pre dva sata čuo sa predsednikom Vlade Severne Makedonije i on mi je rekao da je smenio čitav Savet za filateliju i rukovodioca saveta, odnosno čoveka koji je odgovoran za filateliju makedonskih pošta. Markica je poništena, nije puštena u promet”, rekao je Jaćimović.

„I srpski član Predsedništva BiH bio je u poseti Severnoj Makedoniji gde je imao konstruktivne razgovore i uputio poziv predsedniku te zemlje da poseti Donju Gradinu. Objavljivanjem ove markice neko je možda pokušao da naruši odnose BiH i Severne Makedonije. Mi nemamo otvorenih pitanja između dve države i siguran sam da će tako i ostati”, rekao je on.

U međuvremenu je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo otpravniku poslova Republike Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta Nezavisne Države Hrvatske. Pošta Severne Makedonije izvinila se zatim zbog puštanja u upotrebu sporne poštanske marke.

 

Izvor Politika, 09. maj 2020.

 

TV CRNE GORE GREŠKOM EMITOVALA PESMU TOMPSONA
Kolegijum Televizije Crne Gore saopštio je danas da je u Jutarnjem programu greškom emitovana pesma kontroverznog hrvatskog estradnog muzičara Marka Perkovića Tompsona. Iz TV Crne Gore u saopštenju su naveli da tekst pesme nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija, mada će kolegijum ispitati okolnosti kako je došlo do propusta i preduzeti odgovarajuće mere.

„Uz žaljenje zbog greške napominjemo da je u Jutarnjem programu bilo preko sat vremena razgovora i reportaža, upravo na temu antifašizma i podsećanja na Dan pobede i to s relevantnim gostima”, navela je TV CG u saopštenju objavljenom na sajtu, prenosi Beta. Iz crnogorskog javnog medijskog servisa naveli su „da je jasna, svima poznata uređivačka politika Radio Televizije Crne Gore, koja je zasnovana na temeljima antifašizma i evropskih vrednosti”.

RTCG PUSTILA TOMPSONOV SPOT NA DAN POBEDE
Radio-televizija Crne Gore jutros je, na Dan pobede, emitovala video spot hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona koji u svojim pesmama iznosi proustaške i antisrpske stavove. Kako prenosi portal IN4S odmah nakon zvanične himne Crne Gore, koju je napisao Sekula Drljević, program je nastavljen Tompsonovom pesmom. U toku spota njegove pesme primećuje se i „alat” koji neodoljivo podseća na „srbosjek”, korišćen u ustaškim logorima.

Kako prenose mediji, korisnici društvenih mreža ukazali su na to da je neverovatno da je danas, na Dan pobede nad fašizmom, za prvu pesmu koja će biti emitovana u jutarnjem programu javnog servisa izabrana numera kontroverznog pevača, javlja Tanjug. Tompson je poznat po tome što koncerte započinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni”, a njegovi nastupi praćeni su inkonografijom iz vremena Nezavisne Države Hrvatske.

 

Naslovna fotografija: vlada.mk

 

Izvor Politika, 09. maj 2020.