У Црној Гори и С. Македонији жаљење, извињења и смене због Томпсона и мапе НДХ

Премијер Северне Македоније Оливер Спасовски је сменио читав Савет за филателију, а маркица са сликом карте Независне Државе Хрватске је поништена

Пошта Северне Македоније извинила се данас због пуштања у употребу поштанске марке с мапом Хрватске у границама квислиншке нацистичке Независне Државе Хрватске (НДХ) из Другог светског рата, преноси портал Плусинфо.

Како се наводи у саопштењу, због представљање погрешне карте Хрватске и других земаља у региону у целости се повлачи коришћење ове марке која је била одштампана у 6.000 примерака, преноси Танјуг.

„Извињавамо се због ненамерне грешке поготово што се промоција едиције поштанских марки Северне Македоније у ЕУ поклапа с Даном Европе. Циљ нам је био да се овом поштанском марком захвалимо Хрватској што за време њеног председавање ЕУ пружа велику подршку нашој земљи”, закључује се у саопштењу македонске поште.

 

Извор Политика, 09. мај 2020.

 

СПАСОВСКИ СМЕНИО САВЕТ ЗА ФИЛАТЕЛИЈУ, МАРКИЦА ПОНИШТЕНА
Премијер Северне Македоније Оливер Спасовски је сменио читав Савет за филателију, а маркица са сликом карте Независне Државе Хрватске је поништена, рекао је амбасадор БиХ у Северној Македонији Драган Јаћимовић за бањалучку Алтернативну телевизију (АТВ).

Он је рекао је да је разговарао са председником Владе Северне Македоније, који га је информисао о корацима предузетим након што је Северна Македонија поводом Дана победе над фашизмом издала поштанску марку са картом Независне Државе Хрватске (НДХ) у проширеним границама, преноси Танјуг.

„Ја сам се пре два сата чуо са председником Владе Северне Македоније и он ми је рекао да је сменио читав Савет за филателију и руководиоца савета, односно човека који је одговоран за филателију македонских пошта. Маркица је поништена, није пуштена у промет”, рекао је Јаћимовић.

„И српски члан Председништва БиХ био је у посети Северној Македонији где је имао конструктивне разговоре и упутио позив председнику те земље да посети Доњу Градину. Објављивањем ове маркице неко је можда покушао да наруши односе БиХ и Северне Македоније. Ми немамо отворених питања између две државе и сигуран сам да ће тако и остати”, рекао је он.

У међувремену је Министарство спољних послова Србије уручило отправнику послова Републике Северне Македоније у Србији протестну ноту поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта Независне Државе Хрватске. Пошта Северне Македоније извинила се затим због пуштања у употребу спорне поштанске марке.

 

Извор Политика, 09. мај 2020.

 

ТВ ЦРНЕ ГОРЕ ГРЕШКОМ ЕМИТОВАЛА ПЕСМУ ТОМПСОНА
Колегијум Телевизије Црне Горе саопштио је данас да је у Јутарњем програму грешком емитована песма контроверзног хрватског естрадног музичара Марка Перковића Томпсона. Из ТВ Црне Горе у саопштењу су навели да текст песме није проблематичан и нема политичких и националистичких конотација, мада ће колегијум испитати околности како је дошло до пропуста и предузети одговарајуће мере.

„Уз жаљење због грешке напомињемо да је у Јутарњем програму било преко сат времена разговора и репортажа, управо на тему антифашизма и подсећања на Дан победе и то с релевантним гостима”, навела је ТВ ЦГ у саопштењу објављеном на сајту, преноси Бета. Из црногорског јавног медијског сервиса навели су „да је јасна, свима позната уређивачка политика Радио Телевизије Црне Горе, која је заснована на темељима антифашизма и европских вредности”.

РТЦГ ПУСТИЛА ТОМПСОНОВ СПОТ НА ДАН ПОБЕДЕ
Радио-телевизија Црне Горе јутрос је, на Дан победе, емитовала видео спот хрватског певача Марка Перковића Томпсона који у својим песмама износи проусташке и антисрпске ставове. Како преноси портал ИН4С одмах након званичне химне Црне Горе, коју је написао Секула Дрљевић, програм је настављен Томпсоновом песмом. У току спота његове песме примећује се и „алат” који неодољиво подсећа на „србосјек”, коришћен у усташким логорима.

Како преносе медији, корисници друштвених мрежа указали су на то да је невероватно да је данас, на Дан победе над фашизмом, за прву песму која ће бити емитована у јутарњем програму јавног сервиса изабрана нумера контроверзног певача, јавља Танјуг. Томпсон је познат по томе што концерте започиње усташким поздравом „За дом спремни”, а његови наступи праћени су инконографијом из времена Независне Државе Хрватске.

 

Насловна фотографија: vlada.mk

 

Извор Политика, 09. мај 2020.