ЕУ избацила спорни податак да је Тесла „чувени Хрват“

Министарство културе изражава задовољство због учињене исправке, превасходно имајући у виду да је интерактивна игра намењена образовању младих

Министарство културе је саопштило да је на званичној интернет презентацији Европске уније избачен спорни део текста у “углу за учење”, у коме је било наведено да је Никола Тесла “чувени Хрват”. Након што се сазнало да се на сајту ЕУ наводи да је Никола Тесла “чувени хрватски научник”, реаговали су Министарство спољних послова и Министарство културе и информисања.

У саопштењу се истиче да Министарство културе и информисања изражава задовољство због учињене исправке, превасходно имајући у виду да је наведени садржај интерактивне игре намењен образовању младих. Надамо се да се овакве и сличне грешке више неће поновити, с обзиром на то да ово није први пут да се у различитим околностима, а са истим мотивима, нетачно приказује националност чувеног светског научника, саопштило је Министарство.

Пре четири дана је на страници “кутка за учење” званичног веб-сајта ЕУ, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска писало да је Никола Тесла чувени хрватски научник. Иначе, поводом те интерактивне игре реаговао је писмом и Стелијос Стилијанидис из Атине, који је поставио питање да ли би тако неко могао да у питање доведе и оспори грчко порекло Доминикоса Теотокопулоса – Ел Грека, који је највећи део живота провео ван данашње Грчке.

 

Насловна фотографија: Wikimedia

 

Извор РТС, 11. мај 2020.