Mitropolija: Grubi obračun vlasti sa crkvom

Pritom, pripadnici Uprave policije su drastično kršili propisane zdravstvene mere, posebno prema mitropolitu Amfilohiju i sveštenicima u policiji, o čemu postoje dokazi

Vlast je kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije započela javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda Pravoslavne crkve, počev od poništavanja međunarodnog i ustavnog prava na slobodu veroispovesti do prava na slobodu okupljanja. Spisak neustavnih i nezakonitih aktivnosti Uprave policije prema našoj Crkvi tokom dva prethodna meseca je katastrofalan.

Ovo je deo zajedničke izjave Danu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkopa Joanikija i Pravnog saveta Mitropolije, koja je po njihovim rečima sa drugim pravoslavnim eparhijama SPC u Crnoj Gori od 13. marta ove godine savesno i odgovorno ispoštovale zdravstvene mere koje su uvedene, a predstavnici zdravstvene vlasti Crne Gore su zbog toga više puta javno iskazali zahvalnost Crkvi.

– Sveštenstvo, monaštvo i verni narod, iskazujući ličnu i sabornu evanđelsku veru i društvenu odgovornost, sa molitvom i smirenjem primili su na svoja pleća dio sveopšte zdravstvene nevolje. Nažalost, i pored toga, vlast je, kroz selektivno i diskriminatorno, nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije, započela javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda Pravoslavne crkve, počev od poništavanja međunarodnog i ustavnog prava na slobodu veroispovesti do prava na slobodu okupljanja.

Spisak neustavnih i nezakonitih aktivnosti Uprave policije prema našoj Crkvi tokom dva prethodna meseca (13. mart – 9. april 2020. godine) je katastrofalan. Pokazalo se, nažalost, da nijedan verski trenutak, čak i kada su u pitanju sahrane preminulih, nije bio vredan ljudske pažnje i elementarnog poštovanja, prvenstveno od strane Uprave policije (neosnovano pozivanje mitropolita Amfilohija i sveštenstva u policiju i tužilaštvo, nezakonito sprečavanje vernika da uđu u hramove uz poštovanje propisanih zdravstvenih mera, izricanje drakonske kazne ulcinjskom svešteniku koju je za njega, zbog pretnje zatvorom, uplatila Mitropolija, dostavljanje javnosti podataka ulcinjskog sveštenika, zabrana rezanja slavskih kolača na Lazarevu subotu, Cveti, Đurđevdan i Markovdan, pokušaj proterivanja sveštenika iz Plužina, protivpravno pozivanje i saslušavanje vernika radi zastrašivanja, svetogrdno postupanje do zuba naoružanih pripadnika policije ispred ulaza u pravoslavne hramove).

Pritom, pripadnici Uprave policije su drastično kršili propisane zdravstvene mere, posebno prema mitropolitu Amfilohiju i sveštenicima u policiji, o čemu postoje dokazi na video-snimcima i fotografijama navodi se u izjavi mitropolita i episkopa Joanikija sa Pravnim savjetom. Uprava policije je, kako kažu, postupala bez ikakvih pojedinačnih pravnih akata na koje bi se mogla izjaviti žalba ili iskoristiti drugo pravno sredstvo radi zaštite povređenih prava i osnovnih sloboda.

 

Naslovna fotografija: Jovan D. Radović/mitropolija.com

 

Izvor Večernje novosti, 11. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u