Не стишава се бура око најављене блајбуршке мисе у Сарајеву

„Наша странка” је најавила да ће организовати протесте ако се у Катедрали „Срца Исусова” у Сарајеву одржи миса посвећена блајбуршким жртвама

Организовање „блајбуршке мисе” у Сарајеву изазвало је оштре критике великог дела јавности, али и појединих политичких странака у БиХ. „Наша странка” је најавила да ће организовати протесте ако се у Катедрали „Срца Исусова” у Сарајеву одржи миса посвећена блајбуршким жртвама. „Све јавно организоване блајбуршке мисе биле су у служби рехабилитације фашизма и сам помен одржавања једног таквог догађаја у главном граду БиХ увреда је, како за све грађане Сарајева, тако и за већину становника БиХ”, саопштили су из „Наше странке”.

Организатор блајбуршких миса, па и ове у Сарајеву, је Почасни блајбуршки вод, клерофашистичка организација, а католичка црква у БиХ је пристала да буде платформа за њихово деловање, навели су у саопштењу. Из ове странке су упозорили да је противљење миси огромно, да је то показао велики број појединаца, чланова породица страдалих од усташког режима у Другом светском рату, независних интелектуалаца, уметника, политичких и невладиних организација, Јеврејска заједница…  „Отпор ће бити све већи уколико Црква не одустане од своје накане одржавања мисе”, наведено је у саопштењу, преноси Бета. Подсетили су да је од усташког режима у Другом светском рату само у Сарајеву страдало више од десет хиљада грађана.

Поводом „блајбуршке мисе” у Сарајеву, најављене за 16. мај, огласио се и посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Драган Мектић, који је навео да се по питању „скандалозне мисе настрадалим у Блајбургу, зарад личних интереса Милорада Додика (СНСД) и Драгана Човића (СНСД), нико из власти РС не сме огласити и осудити такав чин као одавање пијетета припадницима усташког режима”.

Поводом реакција на најаву одржавања спорне мисе Главно веће Хрватског народног сабора (ХНС) у БиХ данас је оштро осудило, како су рекли, неутемељене нападе на католичку цркву и кардинала врхбосанског Винка Пуљића. „Позивамо бошњачке политичке дужноснике, а посебно бошњачке чланове Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, да се суздрже од коментарисања питања за која су у потпуности некомпетентни, као и да се суздрже од вређања светих верских обреда хрватског народа у БиХ”, саопштено је из ГВ ХНС-а.

У саопштењу се истиче да хрватски народ „одбацује све фашистичке и комунистичке идеологије и њихове савремене појавне облике са којима се суочавамо и ових дана, када се нама Хрватима католицима, али не само католицима, покушава бранити и помолити за стотине хиљада побијених недужних цивила и војника без суђења и без обележеног гроба”. ХНС је даље истакао да „не само да нико није одговарао за те злочине комунистичке војске, већ се покушава забранити и сећање на њих”.

„Поручујемо свима да то данас више не пролази. Хрватски анифашисти су први у Европи устали против фашизма и то знатно пре комуниста, који су то одлучили тек када је нападнута њихова централа, Совјетски Савез”, стоји у саопштењу.

 

Насловна фотографија: Alexey Stiop/istockphoto.com

 

Извор Политика, 11. мај 2020.