Меркелова: Руси су покушали да хакују мој кабинет, задржавамо право да узвратимо

„И даље остављамо себи право да предузмемо мере, укључујући и против Русије“, рекла је канцеларка и назвала то „скандалозним“ чином

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас да има „доказе“ о „скандалозним“ покушајима руског хаковања усмереног на њену канцеларију.  „Могу искрено да кажем да ми је зло од тога. Сваки дан покушавам да имам боље односе са Русијом а са друге стране има тако опипљивих доказа да су руске снаге иза тога“, рекла је канцеларка у обраћању посланицима Бундестага.

Она је говорила о сајбер нападу који је 2015. године имао за мету истовремено доњи дом немачког парламента и њене канцеларије. Бундестаг је 2015. био жртва сајбер напада који је приписан руској војној обавештајној служби ГРУ. Према немачким медијима, хакери су паралелно са тим сајбер нападом на Бундестаг дошли до личних података на сервису порука канцеларије немачке канцеларке.

Меркел је рекла да су истражитељи идентификовали једног осумњиченог у том случају. „И даље остављамо себи право да предузмемо мере, укључујући и против Русије“, рекла је канцеларка и назвала то „скандалозним“ чином. Ради се о „целој стратегији“ коју Русија примењује, укључујући искривљавање чињеница, наставила је Меркел. Она је додала да у том контексту наравно да није лако да се наставе покушаји изградње бољих односа са Москвом.

Меркел је такође поменула убиство једног Грузијца чеченског порекла 2019. у Берлину, у које су умешане руске службе. Тај случај је покренуо дипломатску кризу између Немачке и Русије, a два члана руске амбасаде којима је немачка влада замерила да не сарађују у истрази морали су да напусте немачку територију четвртог децембра 2019. Осумњичени убица приведен је одмах после убиства, али, како је додала канцеларка, они и даље покушавају да пронађу његове могуће саучеснике.

 

Насловна фотографија: Michel Kappeler/Pool via REUTERS

 

Извор Бета/Данас, 13. мај 2020.