Ухапшени владика Јоаникије и свештеници, одређено им задржавање до 72 сата

Око два сата иза поноћи, Владика је доведен у Основно државно тужилаштво, гдје је њему и свештеницима након више од два сата саслушања одређен притвор

Епископу будимљанско-нишићком Јоаникију и никшићким свештеницима, након саслушања у Центру безбједности Никшић, па потом код тужиоца одређено је задржавање до 72 сата. Око два сата иза поноћи, владика је доведен у Основно државно тужилаштво, гдје је њему и свештеницима након више од два сата саслушања одређен притвор.

Притвор до 72 сата одређен је свештеницима никшићког саброног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу. Свештеник Слободан Јокић није испитан јер је у болници.

„Њима се на терет ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, јер су супротно наредбама Министарства здравља прекршили забрану окупљања на јавном мјесту и организовали вршење вјерског обреда-литије улицама града Никшића, којој је присуствовао већи број грађана“, стоји у саопштењу које је потписао државни тужилац и потпарол ОДТ у НК, Стево Шекарић.

Након величанствене литије у Никшићу, која није била планирана, нити је Владика или били ко од свештеника позвао народ који се самоиницијативно окупио у великом броју пред саборном никшићком црквом, велики број полицијских службеника у „марицама“ дошли су да приведу владику и свештенство. Ипак, под притиском великог броја окупљених грађана службеници Управе полиције били су принуђени да коригују првобитну намјеру да владику Јоаникија и седам свештеника, као окореле криминалце, убаци у марицу и спроведе у ЦБ Никшић.

Грађани окупљени испред Парохисјког дома, нијесу дозвољавали полицији да владику и свештенство одведу марицама. Након што су својим колима стигли у Центар безбједности Никшић, за њима је кренуо велики број грађана, који су цијеле вечери били испред ЦБ, пјевали молитве, и узвикивали „не дамо светиње“, и „не дамо владику“. Полиција која је била испред ЦБ имала је опрему за разбијање демонстрација.

Око два сата иза поноћи, из Центра безбједности, Владика и свештенство су приведени у никшићко ОДТ. Свештеници су, у име Светог Василија, замолили људе да буду мирни, и да ни на какав начин не нашкоде полицији.

 

Насловна фотографија: Јован Д. Радовић/mitropolija.com

 

Извор ИН4С, 13. мај 2020.