Uhapšeni vladika Joanikije i sveštenici, određeno im zadržavanje do 72 sata

Oko dva sata iza ponoći, Vladika je doveden u Osnovno državno tužilaštvo, gdje je njemu i sveštenicima nakon više od dva sata saslušanja određen pritvor

Episkopu budimljansko-nišićkom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanja u Centru bezbjednosti Nikšić, pa potom kod tužioca određeno je zadržavanje do 72 sata. Oko dva sata iza ponoći, vladika je doveden u Osnovno državno tužilaštvo, gdje je njemu i sveštenicima nakon više od dva sata saslušanja određen pritvor.

Pritvor do 72 sata određen je sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću. Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

„Njima se na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana“, stoji u saopštenju koje je potpisao državni tužilac i potparol ODT u NK, Stevo Šekarić.

Nakon veličanstvene litije u Nikšiću, koja nije bila planirana, niti je Vladika ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred sabornom nikšićkom crkvom, veliki broj policijskih službenika u „maricama“ došli su da privedu vladiku i sveštenstvo. Ipak, pod pritiskom velikog broja okupljenih građana službenici Uprave policije bili su prinuđeni da koriguju prvobitnu namjeru da vladiku Joanikija i sedam sveštenika, kao okorele kriminalce, ubaci u maricu i sprovede u CB Nikšić.

Građani okupljeni ispred Parohisjkog doma, nijesu dozvoljavali policiji da vladiku i sveštenstvo odvedu maricama. Nakon što su svojim kolima stigli u Centar bezbjednosti Nikšić, za njima je krenuo veliki broj građana, koji su cijele večeri bili ispred CB, pjevali molitve, i uzvikivali „ne damo svetinje“, i „ne damo vladiku“. Policija koja je bila ispred CB imala je opremu za razbijanje demonstracija.

Oko dva sata iza ponoći, iz Centra bezbjednosti, Vladika i sveštenstvo su privedeni u nikšićko ODT. Sveštenici su, u ime Svetog Vasilija, zamolili ljude da budu mirni, i da ni na kakav način ne naškode policiji.

 

Naslovna fotografija: Jovan D. Radović/mitropolija.com

 

Izvor IN4S, 13. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u