Vučić i patrijarh izrazili zabrinutost zbog hapšenja u CG, oglasio se i Sinod

Sveti Arhijerejski Sinod apeluje na vlast u Crnoj Gori da prekine sa progonom Crkve i da konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su danas veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju predsednika Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja, nakon njihovog telefonskog razgovora, prenosi Tanjug. Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu. Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Patrijarh srpski Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima.

„Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju.

 

Izvor Politika, 13. maj 2020.

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST SVETOG ARHIJEREJSKOG SINODA
Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve najoštrije osuđuje najnoviji progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i sinoćnje hapšenje Preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija i sedmorice sveštenika od strane crnogorske vlasti koja, pod lažnim izgovorom borbe sa koronavirusom, koristi priliku za obračun sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i njenim vernim narodom.

Sveti Arhijerejski Sinod apeluje na vlast u Crnoj Gori da prekine sa progonom Crkve i da konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca. Istovremeno, Sveti Arhijerejski Sinod izražava veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori i nada se da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti, koja, očigledno, želi sukob, kako bi za isti optužila Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njene vernike.

Svakome ko je razuman i dobronameran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a pre svega treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni Preosvećeni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora.

 

Izvor spc.rs, 13. maj 2020.

 

PORFIRIJE: TEROR NAD CRKVOM U CG PO UZORU NA ENVERA HODžU
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao je zbog hapšenja episkopa Joanikija zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili. Porfirije je na sajtu Zagrebačko-ljubljanske mitropolije izrazio podršku vladiki Joanikiju, a aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno ukazao da postoje i drugi izlazi iz situacije u koju su doveli, kako kaže, sami sebe usvajanjem nepravednog zakona o slobodi veroispovesti.

„Tolikom hrastu i duhovnom gorostasu kakav je naš čestiti vladika teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Envera Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru”, naveo je Porfirije.

Poručuje da su vladika i njegovi uhapšeni sveštenici molitvom i javnim apelom upućenim svojim vernicima da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi. Vladika Joanikije je svojim postupcima pokazao da ne pravi razliku među ljudima, već da sa istom ljubavlju brine o svojoj pastvi i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih, naveo je Porfirije.

„Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakava posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija”, poručio je Porfirije, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

Izvor Politika, 13. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u