Вучић: Не разумемо разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија

„Изразио сам уверење са патријархом Иринејом да ће власт у Црној Гори то разумети. Ми немамо избора, у границама у којима можемо бићемо уз свој народ и СПЦ”

Председник Александар Вучић рекао је новинарима да ће Србија у границама у којима може бити уз свој народ у Црној Гори као и уз СПЦ. Не постоје разговори, идеје или било какво решење око било чега за Косово, истакао је Вучић. Александар Вучић је рекао да је тешка ситуација у Црној Гори, након обиласка новоотвореног површинског откопа Радљево-Север у оквиру Рударског басена “Колубара”.

“Наш положај је тежак. Не смете да се мешате у унутрашње ствари друге државе, а у питању је и СПЦ и један део нашег народа. Ми не разумемо разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија и свештеника. Изразио сам уверење са патријархом Иринејом да ће власт у Црној Гори то разумети. Ми немамо избора, у границама у којима можемо бићемо уз свој народ и СПЦ”, рекао је председник.

Према његовим речима, све друго што би коментарисао излазило би из тих оквира. Осврћући се на текст на Ал Џазири у којем су оптужени и он и држава Србија да воде биолошки рат против Црне Горе, констатовао је да на такве фантастичне флоскуле нема шта да се одговара.

“НЕ ПОСТОЈИ БИЛО КАКВО РЕШЕЊЕ НА СТОЛУ ПО ПИТАЊУ КИМ”
Одговарајући на питање новинара о изборима, Вучић каже да је прошло више од четири године од последњих избора. “У демократијама немате изборе после истека тог рока, код нас је тако, неки су хтели да одлажу изборе”, указао је Вучић, додајући да су већ одложени због ситуације са коронавирусом.

Вучић је рекао да од 2012. године слуша приче како ће морати да призна Косово и како му се жури. “Неки иду по западним амбасадама и говоре да је Вучић српски националиста, који њих вара и који никада ништа неће дати по питању КиМ. А онда нашој јавности кажу да ће Вучић морати да призна КиМ и да ми се зато жури”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да се не разговара, нити постоје разговори, нити идеје, нити било какво решење на столу око било чега по питању Косова и Метохије. “Увек ћу се залагати за очување мира, али кад год је било потребно да покажемо снагу и чврстину српске политике, ја сам то радио и по питању политике према КиМ и по питању опстанка српског народа на КиМ”, рекао је Вучић. Сматра да грађани то знају, а да остало спада у приче које су у домену тврдњи колико је штетна 5Г мрежа или да је земља равна плоча.

“УЛАЖЕМО НОВАЦ У ФАБРИКЕ, ПРОИЗВОДНЕ СИСТЕМЕ”
Говорећи о кредитима, Вучић каже да, када узмете податке од ММФ-а, Светске банке, ЕБРД-а, Србија ће за све њих бити прва или друга у Европи по стопи раста. “Свака од тих институција каже да је јавни дуг под контролом. Без обзира на то да ли узимамо занављање или се задужујемо, не остављамо веће обавезе деци, већ улажемо новац у фабрике, производне системе”, подвлачи Вучић.

“Прошли смо једнако добро као Словенија, нешто боље од Мађарске, по питању стопе раста”, каже председник и додаје да не постоји нико ко ће вам рећи да ће у Србији бити лошије стање него у некој другој земљи у Европи. “Јуче смо имали разговоре са Европском инвестиционом банком, желимо да подигнемо нашу земљу што је могуће пре”, закључио је Вучић. Вучић је изјавио да је у Србији током ванредног стања посао изгубило 9.000 радника, а добило га око 9.700 и као одбацио наводе истраживања по којем је током кризе посао изгубило 200.000 радника.

“ТРУДИМ СЕ ДА ОДЛУЧУЈЕМ ШТО МАЊЕ”
Александар Вучић рекао је да је позвао грађане да се не окупљају све док лекари не кажу да је то безбедно, а да је на онима који ипак позивају на политичке скупове и одговорност, мада, каже, мисли да, уз сав ризик по здравље људи, неће ништа постићи. “Грдно се варају они што имају подршку не већу од пет одсто грађана Србије да могу да организују нешто чиме ће неког да угрозе”, рекао је Вучић на питање новинара како коментарише то што се већ најављују политички скупови.

Коментаришући изјаву Данице Поповић, која је рекла да у Србији одлучује “један човек”, као и изјаву Бојана Костреша како не треба да одлучује “један човек”, Вучић је рекао: “За мене је важно да одлучују и Даница и Костреш и имају прилику за то 21. јуна. Не само да не одлучујем о свему већ се трудим да одлучујем што мање.”

 

Извор РТС, 14. мај 2020.

 

ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ОБЈАШЊАВАЈУ ЗАШТО ВЛАДИКА НЕ СМЕ БИТИ У ПРИТВОРУ
Правни експерти Епархије будимљанско-никшићке објаснили су зашто је незаконито да владика Јоаникије и свештеници буду у притвору. Правни експерти Епархије будимљанско-никшићке Владимир Лепосавић и Дамјан Ћулчафић оценили су у саопштењу да је одређивање притвора владици Јоаникију и осталим свештеницима незаконито. Наводе да владика и свештеници нису ни сада, а ни икада раније избегавали да се одазову на позив било ког државног органа.

“Лишење слободе није неопходно да би се несметано водио поступак нити је дело које им се ставља на терет запрећено казном затвора од десет година или тежом. Њихов идентитет није непознат, не крију се и не постоји опасност од бекства, тим пре што су државне границе затворене”, наводе експерти. Додају да они не могу да измене доказе или трагове дела, јер су сви елементи догађаја забележени и доступни јавности.

“Такође, не могу да утичу на сведоке догађаја, јер је истих више од пола милиона само у Црној Гори. Коначно, не постоје ‘околности’ да би осумњичени поновили дело – ако се зна да су се претходно придржавали мера, да су позивали вернике управо на поступање у складу са конкретном Наредбом Владе, да су о начину примене преосталих привремених мера повели дијалог са јавним властима и да се традиционално, животно важно јавно сабирање поводом дана Светог Василија Острошког – слава му и милост! – догађа једном годишње”, истакли су правни експерти.

ШТА СУДОВИ УЗИМАЈУ У ОБЗИР 
Владимир Лепосавић и Дамјан Ћулчафић у саопштењу наводе да су судови протеклих дана и седмица већ обарали одлуке о одређивању притвора које су се темељиле на околностима да дело може бити довршено или поновљено.

“Још пре две седмице, Суд је укидао овакве одлуке о притвору наводећи да има у виду чињеницу да из Института за јавно здравље свакодневно извештавају о ‘повољној епидемиолошкој ситуацији’ у земљи, као и да је ‘већ дошло до попуштања мера’, док је за остале најављено скоро ‘ублажавање или укидање’ чиме се друштво враћа у ‘нормалне животне токове'”, наводи се у саопштењу.

Остале чињенице које су судови узимали у обзир када нису дозвољавали да оптужена лица неосновано бораве у притвору тичу се неосуђиваности оптужених и тога што се иста сврха може постићи “другим блажим мерама”.

“Зашто, дакле, оваква примена права важи за све, али не и за владику и свештенство? Да ли једино Црква не сме да рачуна на ‘враћање у нормалне животне токове’? Да ли је владавина права спала само на привремене мере у укидању чија би доследна примна значила да Црну Гору треба претворити у један велики затвор и ухапсити цело њено слободно становништво?”, питали су правни експерти. Са сваким новим часом трајања оваквог притворског задржавања владике Јоаникија и осталих седам свештеника, расте беззакоње које се спроводи према њима и штета коју ће подносити сви, закључује се у саопштењу.

 

Насловна фотографија: Председништво/Димитрије Голл

 

Извор РТС, 14. мај 2020.