Митрополит Амфилохије: Власт својим поступцима изазива грађански рат

Позвао је властодршце да одмах ослободе Јоаникија и свештенике. „Тако ће поступити, ако мисле за будућност своју, Црне Горе, јединство и слогу народа“, додао је

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије дошао је испред подне пред никшићки суд, гдје се окупило мноштво вјерног народа у знак подршке утамниченом Владици Јоаникију и седморици никшићких свештеника. Казао је да је дошао да затражи опроштај од Владике Јоаникија и поновио да ако неко треба да буде хапшен и суђен да је то он.

“Молим Владику да ми опрости што је мојом кривицом постао Епископ Епархије будимљанско-никшићке и мојом кривицом се укључио да брани светиње. Ја сам ту главни кривац, ако неко треба да буде суђен и буде му пресуђено, онда нема другога у Црној Гори сем Митрополита који је главни гривац за све оно што се дешава у Цркви у Црној Гори од деведесетих година”, поручио је Владика Амфилохије.

Позвао је властодршце да одмах ослободе Јоаникија и свештенике. “Тако ће поступити, ако мисле за будућност своју, Црне Горе, јединство и слогу народа”, поручио је Митрополит црногорско-приморски и упозорио да власт својим поступцима изазива грађански рат. Окупљени вјерници поручују да не дају светиње, Владику и свештенике и да ће у томе ићи до краја, до Христове побједе

 

Аутор Радосав Рајо Војиновић

 

Извор mitropolija.com, 15. мај 2020.

 

МАНДИЋ: АКО ЈОАНИКИЈЕ ЗАВРШИ У СПУЖУ НЕ ВАЖИ ОБЕЋАЊЕ ДФ
Један од лидера опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић запретио је да, уколико епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде послат у затвор у Спужу, неће у име тог фронта имати никакву обавезу према обећању датом митрополиту Амфилохију.

Мандић је поручио да ће супротно томе од Амфилохија тражити да заједно „позову Црну Гору да се то не дозволи и по цену да ни спушки затвор више не постоји”. Мандић је то рекао у црногорском парламенту, а пренеле су подгоричке Вијести. Он је казао да је информацију да ће епископ Јоаникије бити пребачен у Истражни затвор у Спужу добио од посланика Будимира Алексића, преноси Танјуг.

„Можда ви желите, имам и такве информације, да изазовете грађанске сукобе у Црној Гори, зато што они који су украли милијарде верују да ће НАТО да им обезбеди приватну државу где ће моћи да уживају у тим милијардама. Али, да знате, овде на овом простору, то је граница преко које неће прећи православни народ Црне Горе. Видели сте синоћ шта је било без ичијег позива, а биће вероватно и ноћас”, рекао је Мандић.

Обраћајући се посланику владајуће Демократске партије социјалиста Николи Ракочевићу, Мандић је рекао да ако владика Јоаникије буде послат у Спуж тада и представници владајућих треба да обуку униформе и да заступају то што мисле да је исправно.

МЕДОЈЕВИЋ: ДВА СУ ИЗЛАЗА ИЗ КРИЗЕ
Посланик и један од лидера опозиционог Демократског фронта Небојша Медојевић изјавио је у парламенту да два пута воде изласку из актуелне ситуације у Црној Гори, политички и оружани. „Постоји пут оружаних сукоба и пут политичких промена. Нема трећег пута”, рекао је Медојевић и додао да је православни народ Црне Горе спреман да брани своје корене.

Медојевић је рекао да је Црна Гора, нажалост, у ситуацији да су ствари измакле контроли и да одређени центри моћи тешко злоупотребљавају људска права и злоупотребљавају силу, преноси Танјуг. „То није добро ни за кога”, рекао је Медојевић, пренели су подгорички медији. Он је упитао „шта је требало полицији у Пљевљима и Никшићу да туче народ”, наводећи да је члан Покрета за промјене Огњен Мијатовић брутално претучен без повода.

 

Извор Факти, 15. мај 2020.

 

ДАЧИЋ АПЕЛУЈЕ НА МИРНО ПОСТУПАЊЕ
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да Министарство спољних послова са великом забринутошћу прати ситуацију у Црној Гори поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника СПЦ, и апеловао на мирно и прибрано поступање у тешким тренуцима.

Он је у изјави за Танјуг рекао да очекује да ће владика Јоаникије и остали ухапшени свештеници СПЦ бити пуштени у најкраћем временском периоду. Истакао је да Србија чврсто стоји уз српски народ и СПЦ у Црној Гори у њиховим настојањима да се сви проблеми решавају дијалогом.

 

Насловна фотографија: Борис Мусић/mitropolija.com

 

Извор Министарство спољних послова, 13. мај 2020.