Mitropolit Amfilohije: Vlast svojim postupcima izaziva građanski rat

Pozvao je vlastodršce da odmah oslobode Joanikija i sveštenike. „Tako će postupiti, ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda“, dodao je

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije došao je ispred podne pred nikšićki sud, gdje se okupilo mnoštvo vjernog naroda u znak podrške utamničenom Vladici Joanikiju i sedmorici nikšićkih sveštenika. Kazao je da je došao da zatraži oproštaj od Vladike Joanikija i ponovio da ako neko treba da bude hapšen i suđen da je to on.

“Molim Vladiku da mi oprosti što je mojom krivicom postao Episkop Eparhije budimljansko-nikšićke i mojom krivicom se uključio da brani svetinje. Ja sam tu glavni krivac, ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem Mitropolita koji je glavni grivac za sve ono što se dešava u Crkvi u Crnoj Gori od devedesetih godina”, poručio je Vladika Amfilohije.

Pozvao je vlastodršce da odmah oslobode Joanikija i sveštenike. “Tako će postupiti, ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski i upozorio da vlast svojim postupcima izaziva građanski rat. Okupljeni vjernici poručuju da ne daju svetinje, Vladiku i sveštenike i da će u tome ići do kraja, do Hristove pobjede

 

Autor Radosav Rajo Vojinović

 

Izvor mitropolija.com, 15. maj 2020.

 

MANDIĆ: AKO JOANIKIJE ZAVRŠI U SPUŽU NE VAŽI OBEĆANjE DF
Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić zapretio je da, ukoliko episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude poslat u zatvor u Spužu, neće u ime tog fronta imati nikakvu obavezu prema obećanju datom mitropolitu Amfilohiju.

Mandić je poručio da će suprotno tome od Amfilohija tražiti da zajedno „pozovu Crnu Goru da se to ne dozvoli i po cenu da ni spuški zatvor više ne postoji”. Mandić je to rekao u crnogorskom parlamentu, a prenele su podgoričke Vijesti. On je kazao da je informaciju da će episkop Joanikije biti prebačen u Istražni zatvor u Spužu dobio od poslanika Budimira Aleksića, prenosi Tanjug.

„Možda vi želite, imam i takve informacije, da izazovete građanske sukobe u Crnoj Gori, zato što oni koji su ukrali milijarde veruju da će NATO da im obezbedi privatnu državu gde će moći da uživaju u tim milijardama. Ali, da znate, ovde na ovom prostoru, to je granica preko koje neće preći pravoslavni narod Crne Gore. Videli ste sinoć šta je bilo bez ičijeg poziva, a biće verovatno i noćas”, rekao je Mandić.

Obraćajući se poslaniku vladajuće Demokratske partije socijalista Nikoli Rakočeviću, Mandić je rekao da ako vladika Joanikije bude poslat u Spuž tada i predstavnici vladajućih treba da obuku uniforme i da zastupaju to što misle da je ispravno.

MEDOJEVIĆ: DVA SU IZLAZA IZ KRIZE
Poslanik i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je u parlamentu da dva puta vode izlasku iz aktuelne situacije u Crnoj Gori, politički i oružani. „Postoji put oružanih sukoba i put političkih promena. Nema trećeg puta”, rekao je Medojević i dodao da je pravoslavni narod Crne Gore spreman da brani svoje korene.

Medojević je rekao da je Crna Gora, nažalost, u situaciji da su stvari izmakle kontroli i da određeni centri moći teško zloupotrebljavaju ljudska prava i zloupotrebljavaju silu, prenosi Tanjug. „To nije dobro ni za koga”, rekao je Medojević, preneli su podgorički mediji. On je upitao „šta je trebalo policiji u Pljevljima i Nikšiću da tuče narod”, navodeći da je član Pokreta za promjene Ognjen Mijatović brutalno pretučen bez povoda.

 

Izvor Fakti, 15. maj 2020.

 

DAČIĆ APELUJE NA MIRNO POSTUPANjE
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Ministarstvo spoljnih poslova sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Crnoj Gori povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC, i apelovao na mirno i pribrano postupanje u teškim trenucima.

On je u izjavi za Tanjug rekao da očekuje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici SPC biti pušteni u najkraćem vremenskom periodu. Istakao je da Srbija čvrsto stoji uz srpski narod i SPC u Crnoj Gori u njihovim nastojanjima da se svi problemi rešavaju dijalogom.

 

Naslovna fotografija: Boris Musić/mitropolija.com

 

Izvor Ministarstvo spoljnih poslova, 13. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u