Председник Србије Александар Вучић разговара са председником Русије Владимиром Путином током заједничке конференције за медије, Београд, 17. јануар 2019. (Фото: Танјуг/Тања Валич)

Vučić razgovarao sa Putinom o CG, u subotu sa predstavnicima Srba iz Crne Gore

Vučić je predsednika Putina obavestio o svim događajima u regionu – od situacije na Kosovu i Metohiji do progona sveštenstva SPC u Crnoj Gori

Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakva je Rusija rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a dvojica predsednika izrazila su očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.

Predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio saučešće zbog žrtava COVID-19 u Rusiji, kao i nadu da će se, uz odlučne mere, uspešno izboriti sa epidemijom virusa korona i što je pre moguće vratiti u normalne životne i ekonomske tokove, kako bi se posvetili ispunjavanju planova za budućnost, saopštila je pres-služba predsednika posle večerašnjeg telefonskog razgovora dvojice predsednika.

Takođe je rekao da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv ove zarazne bolesti. Predsednik Vučić je u isto vreme zahvalio predsedniku Putinu što je iskazanom brigom za našu zemlju i slanjem medicinske pomoći potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije.

„Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja i poverenja“, rekao je predsednik Vučić predsedniku Putinu.

On je obavestio sagovornika u Moskvi da je doneo odluku da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su sa velikom predanošću pomagali u sprečavanju širenja korona virusa i suzbijanju zarazne bolesti COVID-19 i pomogli da se za kratko vreme pod kontrolu stavi epidemija u najvećim žarištima.

Predsednik Vučić je predsednika Putina obavestio o svim događajima u regionu – od situacije na Kosovu i Metohiji do progona sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Dvojica predsednika razgovarala su i o unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu i saglasila se da je neophodno uskoro nastaviti zajednički rad, kako bi ova pravoslavna svetinja bila, uz pomoć Rusije, završena kako je planirano.

Predsednik Vučić je iskazao zadovoljstvo što je Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, dostojno obeležen i što srpski i ruski narod, u duhu svog slobodarstva, poštuju svoje heroje, ne dozvoljavajući falsifikovanje istorije, navodi se u saopštenju.

 

Izvor Sputnjik, 14. maj 2020.

 

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MANDIĆEM, SASTANAK U SUBOTU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem. Njih dvojica su, kako navodi Blic, imali veoma dug razgovor.

Dogovoren je susret Vučića sa predstavnicima srpskih političkih, kulturnih i intelektualnih krugova u subotu pre podne, kada će se razgovarati o krizi nastaloj nakon hapšenja vladike Joanikija i dešavanjima vezanim za SPC u Crnoj Gori, rekao je izvor Blica.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tanja Valič

 

Izvor Blic/RTS, 14. maj 2020.