Председник Србије Александар Вучић разговара са председником Русије Владимиром Путином током заједничке конференције за медије, Београд, 17. јануар 2019. (Фото: Танјуг/Тања Валич)

Вучић разговарао са Путином о ЦГ, у суботу са представницима Срба из Црне Горе

Вучић је председника Путина обавестио о свим догађајима у региону – од ситуације на Косову и Метохији до прогона свештенства СПЦ у Црној Гори

Србија је привилегована што има искреног пријатеља каква је Русија рекао је председник Србије Александар Вучић вечерас у телефонском разговору са руским председником Владимиром Путином, а двојица председника изразила су очекивање да ће околности ускоро дозволити размену посета на високом нивоу и наставак раније планираних међудржавних контаката.

Председник Вучић је председнику Путину изразио саучешће због жртава COVID-19 у Русији, као и наду да ће се, уз одлучне мере, успешно изборити са епидемијом вируса корона и што је пре могуће вратити у нормалне животне и економске токове, како би се посветили испуњавању планова за будућност, саопштила је прес-служба председника после вечерашњег телефонског разговора двојице председника.

Такође је рекао да је Србија спремна да, уколико је потребно и у оквиру својих могућности, пружи помоћ Русији у борби против ове заразне болести. Председник Вучић је у исто време захвалио председнику Путину што је исказаном бригом за нашу земљу и слањем медицинске помоћи потврдио изванредне стратешке односе Србије и Русије.

„Србија је привилегована што има искреног пријатеља какав је Русија, као што сам и ја почаствован нашим личним односом међусобног уважавања и поверења“, рекао је председник Вучић председнику Путину.

Он је обавестио саговорника у Москви да је донео одлуку да, уз сагласност руске стране, одликује припаднике тима Оружаних снага Руске Федерације, који су са великом преданошћу помагали у спречавању ширења корона вируса и сузбијању заразне болести COVID-19 и помогли да се за кратко време под контролу стави епидемија у највећим жариштима.

Председник Вучић је председника Путина обавестио о свим догађајима у региону – од ситуације на Косову и Метохији до прогона свештенства Српске православне цркве у Црној Гори. Двојица председника разговарала су и о унутрашњем осликавању Храма Светог Саве у Београду и сагласила се да је неопходно ускоро наставити заједнички рад, како би ова православна светиња била, уз помоћ Русије, завршена како је планирано.

Председник Вучић је исказао задовољство што је Дан победе, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, достојно обележен и што српски и руски народ, у духу свог слободарства, поштују своје хероје, не дозвољавајући фалсификовање историје, наводи се у саопштењу.

 

Извор Спутњик, 14. мај 2020.

 

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА МАНДИЋЕМ, САСТАНАК У СУБОТУ
Председник Србије Александар Вучић разговарао је са лидером Демократског фронта Андријом Мандићем. Њих двојица су, како наводи Блиц, имали веома дуг разговор.

Договорен је сусрет Вучића са представницима српских политичких, културних и интелектуалних кругова у суботу пре подне, када ће се разговарати о кризи насталој након хапшења владике Јоаникија и дешавањима везаним за СПЦ у Црној Гори, рекао је извор Блица.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Тања Валич

 

Извор Блиц/РТС, 14. мај 2020.