Episkop Joanikije pušten iz pritvora, optužni predlog predat sudu

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje, nakon 72 sata u pritvoru

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osmorica sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske pušteni su na slobodu. Obraćajući se građanima koji su ga čekali ispred tužilaštva u Nikšiću, vladika im je poručio da ih čeka duga borba u odbrani svetinja.

Odmah po oslobađanju, vladika Joanikije i sveštenici pridružili su se građanima koji su od juče pre podne ispred zgrade tužilaštva u Nikšiću čekali odluku.

Episkop Joanikije je okupljenima, koji su uzvikivali “hoćemo litije”, poručio da se spreme za dugu borbu.

“Hoćemo da se poštuje Ustav i zakon, a vlast sve mjere koje je donijela, nije donijela u skladu sa Ustavom”, ocenio je Joanikije.

Poručio je da su se policajci prema njemu i ostalim sveštenicima u pritvoru ponašali više nego korektno.

“Ali čudim se našim vlastima što ovakve poteze preduzimaju kao da je jedini problem vjera i crkva”, rekao je Joanikije i ocenio da “nije dobro što vlasti nakon Njegoša ratuju i sa Svetim Vasilijem”.

Joanikije je ponovio da litija 12. maja u Nikšiću nije bila planirana, ali da, kako je naveo, “nijesu mogli sebi dozvoliti da povrijede narod, pa su organizovali molitveni hod”.

Ocenio da su problemi nastali tek kad se vlast umešala.

Osim Joanikija na slobodu su pušteni i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić novinarima je rekao da će detalji u vezi sa odlukom da im se ne produži zadržavanje biti saopšteni na konferenciji za novinare koja je zakazana za 10 časova.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju bilo je određeno zadržavanje do 72 sata zbog litije koja je održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom.

Pored njega, zadržavanje je bilo određeno i za sveštenike Slobodana Jokića, Danila Zirojevića, Željka Rojevića, Ostoju Kneževića, Mirka Vukotića, Vasilija Brborića, Dragan Krušića i Nikolu Marojević.

To je dovelo do protesta građana širom Crne Gore koji su tražili da se oni puste na slobodu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je u petak državnim organima da odmah oslobode vladiku Joanikija i sveštenike “ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda”.

On je ocenio da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat, poručivši da je vreme da se “prekine sa bratoubistvima” u Crnoj Gori.

Pravni eksperti Eparhije budimljansko-nikšićke objasnili su ranije zašto je nezakonito da vladika Joanikije i sveštenici budu u pritvoru.

 

Izvor RTS, 15. maj 2020.

PREDAT OPTUŽNI PREDLOG
Osnovno državno tužilaštvo u u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja – okupili se na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima.

To je danas na konferenciji za medije saopštio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Nikšiću Stevo Šekarić. Šekarić je saopštio da se njima na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, prenela je RTCG.

“Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 sata dok su se okrivljeni nalazili lišeni slobode i zadržani”, kazao je rukovodilac ODT Nikšić.

Kako je naveo, Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora za sveštenike  jer za to “nema zakonskog osnova s obzirom na to da je podignut optužni predlog”.

Šekarić je naveo da je propisana kazna za ovo krivično delo do jedne godine zatvora ili novčana kazna. Istakao je i da je ODT odustalo od saslušanja dva svedoka.

“Nije neophodno njihovo saslušanje da bi podigli optužni predlog”, kazao je Šekarić.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje, nakon 72 sata u pritvoru.

Građani su se u znak protesta zbog hapšenja sveštenika okupili sinoć u gradovima širom Crne Gore.

 

Foto: Mitropolija

 

Izvor Sputnjik, 16. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u