Војска интервенисала у Шиду, 18 миграната враћено у прихватни центар

Зоран Семеновић, заменик председника општине Шид, рекао је да је од јутрос на том подручју далеко стабилније и да су припадници војне полиције ноћас вратили 18 лица у прихватне центре

Војска стигла у Шид како би превентивно контролисала три центра са скоро 2.000 миграната. Ноћас је већ интервенисала и 18 миграната вратила у прихватни центар. Око 70 припадника Војске Србије распоређено је у три прихватна центра – “Адашевци”, “Принциповац” и “Шид – Станица”. У тим центрима борави око 1.900 миграната из 18 земаља. Проблем за локално становништво су, кажу, нерегистровани мигранти који бораве на отвореном.

Зоран Семеновић, заменик председника општине Шид рекао је за РТС да је од јутрос на том подручју далеко стабилније и да су припадници војне полиције ноћас вратили 18 лица у прихватне центре. “Ситуација од кад су припадници Војске Србије заузели своје положаје је далеко стабилнија. У току ноћи је дошло до привођења, враћања 18 лица у прихватне центре, што је далеко безбедније него свих дана претходно”, рекао је Семеновић.

Семеновић је рекао да се грађани шидске општине захваљују председнику Вучићу, а посебно Војсци која је својим деловањем и радом у овом тренутку и брзом интервенцијом спречила сваки покушај угрожавања безбедности људи и имовине. Он је указао да су под највећим притиском насеља Принциповац, Воловин, Сот и Батровци, јер у тим местима мигранти немају намеру да се врате у центре које су напустили.

“Они онда бораве по туђим викендицама, њивама, шумама, шумарцима и одатле покушавају да да се домогну границе према Хрватској”, истакао је Семеновић. У мигрантски центар у Принциповцу данас је стигао и министар одбране Александар Вулин.Председник Александар Вучић је одлуку о слању Војске у Шид донео на основу безбедносних процена и захтева грађана.

Војници ће се смењивати у три смене на пунктовима испред прихватних центара. Највећи проблем у шидској општини праве нерегистровани мигранти које су мештани затицали, не само у својим двориштима, него и шумама и на њивама, у воћњацима, због чега су се осећали небезбедно и тражили помоћ државе. Војска Србије ће, као и до сада, чувати безбедност свих грађана, извршавати наређења и предузимати све мере ради реализације додељених задатака у складу са законом и Правилом службе.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране РС

 

Извор РТС, 17. мај 2020.