ИН4С: Срби у војсци ЦГ послати кући до даљњег, најављени откази?

Како наводи ИН4С, сви војници српске националности који су били распоређени на дужностима обезбеђења војних објеката, усмено су обавештени да не долазе на посао до даљњег

Након срамног хапшења свештенства Српске православне цркве на челу са епископом будимљанско-никшићким г. Јоаникијем – и то на дан Светог Василија Острошког, режим је приступио прогону професионалних припадника Војске Црне Горе српске националности.

Према информацијама до којих је дошла наша редакција, сви војници српске националности који су били распоређени на дужностима обезбјеђења војних објеката и магацина, широм Црне Горе, усмено су обавијештени да не долазе на посао до даљњег, без икаквог образложења.

Подсјетимо, ријеч је о дужностима која се обављају уз обавезно ношење задуженог наоружања и муниције. Они су, на тај начин, разоружани и послати кући, а на њихово мјесто су, према нашим информацијама, дошли припадници Војске Црне Горе црногорске и бошњачке националности. Стога, послали смо званичан допис Министарству одбране Црне Горе, на који очекујемо хитан одговор и детаљно образложење овакве одлуке.

Такође, незванично сазнајемо да је министар одбране Предраг Бошковић, у више наврата, упутио директиву старјешинама, да утичу по дубини на оне припаднике Војске Црне Горе који се изјашњавају као Срби, да промијене своју националну припадност уколико не желе да буду одстрањени из службе. Овоме свједоче и бројне анкете за припаднике Војске Црне Горе које садрже рубрику обавезног попуњавања националне припадности, а којима су, упркос званичном попису који се организује једном у осам или десет година, били изложени.

Да ли је актуелни режим приступио убрзаној хомогенизацији редова Војске Црне Горе – одстрањивањем свих оних који су процијењени да, у сусрет најављеним литијама Српске православне цркве, а у случају наређења да се интервенише против грађана Црне Горе, вођени етичким принципима и вјерским увјерењима – не би реаговали; остаје нам да видимо у овом случају, који ће наш медиј, а вјерујемо и сви остали медији у Црној Гори, пратити са посебном пажњом.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор ИН4С, 19. мај 2020.