Сервер: Јул и август кључни за споразум о Косову; Дачић: Ништа пре избора у САД

„Јул и август, када Европа спава, биће пресудни месеци… Косово ће од првог октобра бити на сигурном, ако се до тада не деси подела“, рекао је Сервер

Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер констатује, с нескривеним незадовољством, да је Београд данас омиљени партнер Вашингтона и да се ради о променама које значе велику прекретницу у америчкој политици. „Очекујте непредвидиве потезе, не само на Балкану“, рекао је Сервер на панелу Универзитета Колумбија на тему „Будућност Косова“ и додао да су наредни месеци од виталног значаја за будућност Косова.

Он додаје да администрација Доналда Трампа није успела у свим својим спољнополитичким иницијативама и да сада Ричард Гренел покушава да саопшти председнику добре вести пре трећег новембра, јер, како каже, нема боље вести од оне која „убија“ два достигнућа администрације Била Клинтона – Босну и Косово.

„Сходно томе, подршка америчке владе тежњама Косова је ослабила. То се јасно види у смањењу финансирања и претњи повлачењем америчких трупа. Управо су ово неодговорне радње“, навео је Сервер .

Сервер је поновио да подржава реципроцитет између Приштине и Београда, а да се противи подели, да је договор о таксама и нецаринским баријерама достижан и да треба размотрити три друге опције, од којих је прва да Приштина мора да обезбеди постојање противљења размени територија не само у канцеларији немачке канцеларке, већ и у Бундестагу.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић је јасно ставио до знања да ће у вези било каквог споразума причекати до избора у Србији и формирања владе, а да ће се Трампова администрација тада залагати за размену територија пре избора.

„Према томе, јул и август, када Европа спава, биће пресудни месеци… Косово ће од првог октобра бити на сигурном, ако се до тада не деси подела“, рекао је Сервер. Он додаје да Трампова администрација није показала искрен напор да сарађује са Европом, а да је дијалог Београда и Приштине ставила у руке америчког амбасадора у Берлину, који је вређао немачку владу и говорио против ЕУ.

“Вашингтон се сада залаже за промене граница, да би се превазишле етничке поделе, иако би оне указале на неспособност да се сви људи односе једнако, што је идеално за либералну демократију. На несрећу је високи представник ЕУ Жозеп Борељ пристао на то, као и његов претходник”, рекао је Сервер, преноси приштинска Коха.

Како каже, да Џо Бајден победи на изборима, он би као добар познавалац Балкана затворио врата размени територија. „Ако Трамп победи у другом мандату, изборни притисак за брзи договор ће се утишати, мада очекујем да ће Гренел и други пожурити са разменом територија, ако не за нешто друго, како би направили места за своја следећа радна места”, сматра Сервер.

 

Извор Танјуг/Србин.инфо, 20. мај 2020.

 

ДАЧИЋ: НЕМОГУЋЕ РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО ДО ИЗБОРА У САД
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је велико питање када ће дијалог Београда и Приштине бити настављен и додао да није могуће постићи решење пре председничких избора у САД у новембру, имајући у виду постојећу ситуацију, пандемију и кризу у Приштини.

Дачић је, коментаришући која би америчка администрација била боља за дијалог – Доналда Трампа или Џоа Бајдена, рекао да за српске интересе свакако боља Трампова, јер је подстакла неке процесе, прихвата идеју да треба да дође до компромиса који би био у интересу обе стране и не сматра да је то питање завршено и да Србија треба само да призна независност Косова.

„Ово је први пут да је америчка администрација имала такав приступ, што је за нас веома битно јер отвара могућност за компромисе и договоре”, оценио је Дачић за портал Спутњик, пренео је Танјуг.

Он је додао и да је велико питање када ће дијалог бити настављен зато што се не зна шта ће бити на Косову и изразио наду да ће Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак ускоро покренути преговарачки процес. Говорећи о дешавањима у Црној Гори, Дачић је поручио црногорској власти да проба да нађе заједнички језик са својим грађанима српске националности и својом црквом.

Како је рекао, једини пут за стабилност Црне Горе је договор, док избегавање дијалога само може да води ка даљој ескалацији сукоба. „Веома је важно да се проблеми решавају дијалогом. За нас никакав проблем не представља да ли грађани Црне Горе желе да живе заједно са Србијом или желе да имају своју државу. Питање суверености и независности Црне Горе нема никакве везе са правима српског народа, грађана Црне Горе, којих има више од 28 одсто”, рекао је он.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Политика, 20. мај 2020.