Вучић и патријарх Иринеј о дешавањима у Црној Гори: Циљ је да нема српског народа

„То је намера, како Срби не би били важан фактор у будућности и како никада не би могли да буду конститутивни фактор“, рекао је Вучић након разговора с патријархом

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је наредна година у Црној Гори кључна с гледишта интереса српског народа, јер је то година пописа становништва, у којој ће многи покушавати са „спусте” број и проценат Срба у Црној Гори. То је намера, како Срби не би били важан фактор у будућности и како никада не би могли да буду конститутивни фактор, рекао је Вучић у обраћању после разговора с патријархом СПЦ Иринејом.

Председник је подсетио да српски језик још увек није службени језик у Црној Гори, а да је српско писмо угрожено. Вучић је поручио да ће се Србија борити за право свог народа демократским средствима, правним, путем, али да никоме неће дозволити да спроводи насиље над Србима.

На питање какви су механизми помоћи, Вучић је подсетио да Србија већ много помаже и подржава српска удружења, научну, културну заједницу… и то, каже, више него икада, те да је за Српску кућу у Подгорици издвојено више од три милиона евра. Председник je пренео данас да држава Србија потпуно разуме став Српске православне цркве по питању дешавања у Црној Гори, али да мора да буде нешто обазривија, јер, поручио је, не желимо Црној Гори да радимо оно што су они нама чинили.

Вучић је приметио да неки у црногорском руководству, када се обраћају иностраној јавности са притужбама да се Србија меша у унутрашње ствари, заборављају да су се сами на најбруталнији начин умешали не само у унутрашње ствари Србије, већ су срушили њен територијални интегритет и међународно право, тако што су признали Косово.

„Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смело да буде, као да то има везе с њима”, казао је он, пренео је Танјуг. Вучић је истакао да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари, и чак оснива и нову цркву.

ПАТРИЈАРХ: ПЛАН ДА У ЦРНОЈ ГОРИ НЕМА СПЦ, НИТИ СРПСКОГ НАРОДА
Патријарх Иринеј је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, изјавио да је јасно да је план Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема СПЦ, нити српског православног народа и апеловао на њега да промисли шта чини. Патријарх је рекао да су чак и за време Отоманске империје и за време комунизма власти имале много више респекта према СПЦ, „у односу на ове данашње”.

„Циљ је да се примени метод који су некада усташе примениле у Хрватској да се протера српски народ, знамо на који начин трећину једном, другу трећину другом, а трећу трећем, и да се тамо уништи и онемогући СПЦ. То се исто нажалост дешава и данас. Питам себе и све друге да ли председник Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање више он створио у Црној Гори”, поручио је патријарх, преноси Танјуг.

Апелујем и позивам Ђукановића да размисли о томе шта чини, истакао је Иринеј. Патријарх је, такође, замолио, председника Србије Вучића да заштити српски народ у Црној Гори који живи откада живи и Црна Гора и да заштитимо српски народ и СПЦ у Црној Гори и њене светиње, које су све српске светиње.

 

Насловна фоторафија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Политика, 20. мај 2020.