Америка издваја 200.000 долара за „борбу против лажних вести“ у Србији

Како се наводи, главни циљ ове помоћи је да се покрену пројекти који би ојачали потенцијал српске медијске сцене и осигурали слободан ток информација

Америка намерава да издвоји 220.000 долара за подршку програма припреме стручњака у области медија који би помогли Србији у борби против дезинформација.

У документу у који је телевизија Раша тудеј имала увид, под називом „Припрема медијских стручњака и развој средстава информисања“, наводи се да је главни циљ ове помоћи да се покрену пројекти који би ојачали потенцијал српске медијске сцене и осигурали слободан ток информације.

С тим у вези биће организоване бројне дебате и конференције са учешћем разних интересних група са циљем да се код грађана развије свест о томе шта је истинита информација, а шта пропагандна вест, преноси Спутњик. Поред тога, биће представљене и методе борбе против лажних информација, додаје се.

Претходно је Стејт департмент саопштио да ће издвојити 140.000 долара за помоћ балканским земљама у борби против „дезинформација, укључујући и оне које долазе из Русије“.

 

Насловна фотографија: Alex Wong/Getty Images

 

Извор Спутњик/Б92, 21. мај 2020.