Smajlovićeva: Od Henrija VIII nije bilo vladara koji pravi crkvu

„Ovo dugo nije bilo u evropskoj istoriji, od Henrija VIII (engleski kralj iz 16. veka) nije bilo državnog vladara koji pravi crkvu“

Kolumnista Nedeljnika Ljiljana Smajlović kaže za RTS, povodom izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o formiranju crkve nacionalnih Crnogoraca, da je to zaokret od evropske istorije. Podela između crkve i države je temeljni evropski princip, ukazuje Smajlovićeva.

Ljiljana Smajlović je, govoreći o porukama Mila Đukanovića vezanim za kritike SPC i formiranje crkve nacionalnih Crnogoraca, rekla da postoje razni mehanizmi alarmiranja međunarodne zajednice, ali smatra da je glavni mehanizam da se govori o tome šta se dešava.

Kaže da Đukanović možda nije radikalniji u svojim namerama, ali ih otvorenije saopštava. “Ovo dugo nije bilo u evropskoj istoriji, od Henrija VIII (engleski kralj iz 16. veka) nije bilo državnog vladara koji pravi crkvu”, istakla je Smajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ukazuje da je to zaokret od evropske istorije. “Milo je ranije zvučao kao moderni evropski lider, koji je u dosluhu sa onim što je evropski trend, ali sada kada ovo govori, vladika Joanikije zvuči evropskije od njega, a da ne govorimo o Gojku Peroviću. Podela između crkve i države je temeljni evropski princip”, navodi Smajlovićeva.

“To da šef države saopštava – napravio sam državu, naciju, jezik, sad ću napraviti crkvu, to je možda stvarno veliko bacanje izazova pred građane koji se očigledno i dalje smatraju vernicima Srpske pravoslavne crkve”, ocenjuje Smajlovićeva.

Govoreći o reakciji u nemačkom Bundestagu, gde su neki poslanici tražili da se ispita šta se dešava u Crnoj Gori, Smajlovićeva kaže da je to nije iznenadilo, jer je to reakcija ljudi iz Alternative za Nemačku. Ocenjuje da je reakcija Vašingtona, koji poziva na uzdržanost, potpuno anemična i ne smatra da je američki predsednik Donald Tramp stao na srpsku stranu.

REŠENjE KRIZE U PRIŠTINI “NA DUGOM ŠTAPU”
Što se tiče političke situacije u Prištini, Ljiljana Smajlović napominje da ne razume priču o tome da sve treba brzo da se razreši, jer tamo postoji ustavna kriza. Čini joj se, kaže, da kod odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija postoji rešenost da još neko vreme vodi glavnu reč i čeka mogućnost da se Džo Bajden vrati na vlast u SAD.

 

Naslovna fotografija: Novi Standard

 

Izvor RTS, 21. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u