Смајловићева: Од Хенрија VIII није било владара који прави цркву

„Ово дуго није било у европској историји, од Хенрија VIII (енглески краљ из 16. века) није било државног владара који прави цркву“

Колумниста Недељника Љиљана Смајловић каже за РТС, поводом изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића о формирању цркве националних Црногораца, да је то заокрет од европске историје. Подела између цркве и државе је темељни европски принцип, указује Смајловићева.

Љиљана Смајловић је, говорећи о порукама Мила Ђукановића везаним за критике СПЦ и формирање цркве националних Црногораца, рекла да постоје разни механизми алармирања међународне заједнице, али сматра да је главни механизам да се говори о томе шта се дешава.

Каже да Ђукановић можда није радикалнији у својим намерама, али их отвореније саопштава. “Ово дуго није било у европској историји, од Хенрија VIII (енглески краљ из 16. века) није било државног владара који прави цркву”, истакла је Смајловићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Указује да је то заокрет од европске историје. “Мило је раније звучао као модерни европски лидер, који је у дослуху са оним што је европски тренд, али сада када ово говори, владика Јоаникије звучи европскије од њега, а да не говоримо о Гојку Перовићу. Подела између цркве и државе је темељни европски принцип”, наводи Смајловићева.

“То да шеф државе саопштава – направио сам државу, нацију, језик, сад ћу направити цркву, то је можда стварно велико бацање изазова пред грађане који се очигледно и даље сматрају верницима Српске православне цркве”, оцењује Смајловићева.

Говорећи о реакцији у немачком Бундестагу, где су неки посланици тражили да се испита шта се дешава у Црној Гори, Смајловићева каже да је то није изненадило, јер је то реакција људи из Алтернативе за Немачку. Оцењује да је реакција Вашингтона, који позива на уздржаност, потпуно анемична и не сматра да је амерички председник Доналд Трамп стао на српску страну.

РЕШЕЊЕ КРИЗЕ У ПРИШТИНИ “НА ДУГОМ ШТАПУ”
Што се тиче политичке ситуације у Приштини, Љиљана Смајловић напомиње да не разуме причу о томе да све треба брзо да се разреши, јер тамо постоји уставна криза. Чини јој се, каже, да код одлазећег косовског премијера Аљбина Куртија постоји решеност да још неко време води главну реч и чека могућност да се Џо Бајден врати на власт у САД.

 

Насловна фотографија: Нови Стандард

 

Извор РТС, 21. мај 2020.