Данас: Савезу за Србију следи прекомпоновање или разлаз

Ђорђе Вукадиновић указује да је Савез преузак да би био читава опозиција и преширок да би био идеолошки профилисана коалиција

Природно је и за очекивати да Савез за Србију после избора промени свој облик прекомпоновањем чланства или еволуцијом у неку другу опозициону формацију, кажу за Данас политички аналитичари, док поједини представници Савеза сматрају да ће Савез и после 21. јуна опстати и наставити борбу за демократске изборе.

О идеолошким али и свим другим разликама које ће на крају довести до пуцања Савеза за Србију, говори се готово од његовог настанка другог септембра 2018. Оно што многи сада мисле, после нејединства опозиције у бојкоту избора и исхитрених поступака појединих чланова СЗС, наглас је рекао лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић, који је на свом твитер налогу написао да ће се СЗС убрзо распасти.

„Све ово што вам недељама говорим, биће вам јасно кад се распадне Савез за Србију. Додуше, то ће бити после избора, па ће бити мало касно за неке ствари. Није фрка. Ми покрећемо локомотиву, привезаће се многи вагони и укрцати многи путници. И даље смо на истом колосеку“, написао је Трифуновић.

Ана Стевановић, чланица Председништва ССП, указује на то да је годинама народ који није за СНС позивао опозицију да се уједини.

– Савез је резултат тога и обједињује све опозиционе странке и појединце које су против актуелног режима. И као када гори кућа, па је гасите заједно са комшијом који је уз вас, тако и овде. Постоје програмске разлике и то је добро, али кућу гасимо заједно. То је оно што нас све уједињује, борба заједничким снагама против накарадног режима. Кад год се нека опозициона странка распаде или пак Савез, онда би режим био јако срећан. Зато бих волела да до тога не дође и надам се да ће и остале моје колеге из Савеза тога да буду свесни. Верујем у заједништво, солидарност и непоколебљивост, а то није увек лако одржати и поносно остати на овој страни – каже Стевановић за Данас.

Њен колега из Савеза, Никола Јовановић, потпредседник Народне странке, мисли да се СЗС неће распасти, јер је опозицији и даље потребно једно језгро које ће спречавати да дође до даљег растакања и потпуне какофоније.

– Основни циљ СЗС је борба за слободне изборе и отпор урушавању држава, а то све мора да се настави и након 21. јуна. Пошто је СЗС био носилац идеје бојкота, разумем неке актере који излазе на изборе па нападом на нас покушавају да мобилишу за себе део бирача. Али већ за месец дана ће се видети да је њихова одлука била погрешна и за њих и за јавни интерес. Апелујем на све опозиционе актере да се баве ни са СЗС ни са Народном странком, јер тако неће ни умирити своју савест, а ни повећати свој успех на изборима – ти „избори“ су се већ одржали, 21. јуна је само проглашење резултата – рекао је он за наш лист.

Међутим, они који ствари гледају са стране не деле такав оптимизам. Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за наш лист каже да је тешко оценити када ће се СЗС распасти, али да ће до тога неминовно доћи пре или касније, али да ће пре тога уследити прекомпоновање.

– Такве коалиције трају док се не обави неки посао. Ако тај посао не могу да обаве, ако се он помера ка будућности, пре или касније ће се ипак распасти. Сећате се коалиција из деведесетих, попут Заједно или Депос, које су се формирале и распадале се у циљу смене власти. Али када не дође брзо до смене власти, актери се разиђу – објашњава он.

Према његовој оцени, после избора ће доћи до прекомпоновања, односно неко ће напустити СЗС, а једна групација ће опстати до неких наредних избора били они председнички 2022 или парламентарни. Према његовим речима, Савез је формиран да смени садашњу власт, а бојкот им је средство и покушај да дођу у ситуацију да на наредним изборима могу да постигну бољи резултат.

– Отуда је за очекивати да после избора наставе да делују, предузимају акције, оспоравају изборе. Ако за то немају снаге, онда је то дефинитивно увод у распад – закључује Анђелковић. Упитан ко је први на излазним вратима СЗС, он одговара да не може да лицитира јер је превише разлика и некохерентности међу чланицама.

И посланик и уредник Нове спрске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић за наш лист каже указује на то да је Савез преузак да би био читава опозиција и преширок да би био идеолошки профилисана коалиција.

– Он је прављен као ад хок предизборна коалиција са великим разликама које су почеле да избијају у први план. Сада је бојкот једина тема која их спаја али то није мало за једну ад хок коалицију. Када бојкот прође, овако или онако, онда ће и разлог њиховог постојања да се изгуби. То не мора да значи распад него еволуцију у нову уједињену опозицију насталу на остацима Савеза уз оне политичке актере који бојкотују ове изборе. То ће бити природна последица промена и испуњавања мисије – сматра Вукадиновић, који подсећа и да је садашњи састав Савеза другачији од првобитног, јер су из њега отишли Милан Стаматовић и Небојша Зеленовић, а неки су се утопили у ССП попут организације Борка Стефановића.

Како додаје, ни сами оснивачи не верују у вечност тог савеза који је опстао дуже од очекиваног, с обзиром да је прављен за изборе прошлог пролећа или прошле јесени. Према Вукадиновићевим речима, остаје да се види да ли ће тај разлаз бити буран или пријатељски, што ће зависити од расплета ситуације у ДС.

 

Аутор Лидија Валтнер

 

Насловна фотографија: Танјуг/Сава Радовановић

 

Извор Данас, 22. мај 2020.