Немачка и Француска: Одмах обновити дијалог Београда и Приштине

Француски министар Жан-Ив ле Дријан и немачки Хајко Мас навели су да су одлучни у решавању свих преосталих препрека између Србије и Косова, под вођством Европске уније

У заједничком тексту за приштински Коха диторе и београдски Блиц министри спољних послова Немачке и Француске затражили су моментално обнављање дијалога између Београда и Приштине, под вођством Европске уније.

Француски министар Жан-Ив ле Дријан и немачки Хајко Мас навели су да су одлучни у решавању свих преосталих препрека између Србије и Косова. Министри нерешену ситуацију између две стране виде као дестабилизирајући фактор за цео Западни Балкан али и као питање европске безбедности. Према њима, нерешена ситуација кочи политички напредак земаља. Оба министра позвала су на дијалог ради постизања правно обавезујућег споразума између Косова и Србије.

„У том циљу, земље чланице ЕУ именовале су Мирослава Лајчака, једног од најспособнијих европских дипломата, за специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине, као и за друга регионална питања. Француска и Немачка спремне су да подрже њега и његов тим свим политичким, дипломатским и економским потенцијалима. У априлу 2019. Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон позвали су регионалне лидере на самит у Берлину. Сада када је Мирослав Лајчак ступио на функцију, време је за наставак дијалога.

Циљ би требало да буде постизање трајног, свеобухватног, правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине, који би решавао сва отворена питања и допринео стабилности региона. Председник Макрон је изјавио да је спреман за одржавање другог самита у Паризу. Међутим, спремност за дијалог је предуслов за то“, навели су немачки и француски министар у тексту за Коха диторе.

Министри Немачке и Француске наводе да су свесни бројних отворених питања која морају бити решена пре постизања споразума, преноси портал „Инфо-кс“. „Ту нема ни пречица ни решења на брзину“, подвлаче они и наводе да озбиљан приступ захтева темељне преговоре са ЕУ као искреним посредником.

Наводе да је потребан снажнији ангажман у посредовању и политичка одлучност а то обоје, како пишу, може се очекивати од Мирослава Лајчака и његовог тима уз подршку Ђозепа Бореља и Берлина и Париза. Охрабрујуће је, констатују даље министри, колико прагматично су Косово и Србија до сад сарађивали у борби протиов вируса корона. Поздрављају Куртијеву одлуку о таксама и наводе да очекују и да Србија, како су написали, пружи свој допринос.

„Осим тога очекујемо спровођење свих договора Београда и Приштине постигнутих од 2011. уз посредовање ЕУ“, пишу министри Немачке и Француске.

 

Извор Спутњик, 24. мај 2020.

 

ДРЕЦУН: МЕКА МОЋ ЕУ ПАЛА НА ИСПИТУ
Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да је Немачка врло енергично против става администрације Доналда Трампа да се ипак отвори могућност за постизање неког компромисног решења. Милован Дрецун је, коментаришући паљење куће Србина повратника у селу код Клине, оценио да се ради о константном притиску Албанаца на Србе да се не врате.

“Шаље се порука да нису добродошли и да је прича завршена. То се најбоље постиже тако што физички угрожавате безбедност људи који реше да се врате”, указује Дрецун. Што се тиче могућности за наставак дијалога Београда и Приштине, Дрецун је говорио о писму које се појавило у медијима, а у којем министри спољних послова Немачке и Француске позивају на моментално обнављање разговора.

Оцењује да је такозвана “мека моћ” Европске уније пала на испиту. “Видим снажан утицај Немачке, која је врло енергично против става администрације Доналда Трампа да се ипак отвори могућност за постизање неког компромисног решења, јер Немачка има крајње ригидан политички став, а то је да преко правно обавезујућег споразума треба да се призна самопроглашена независност Косова, што Србија неће ни по коју цену прихватити”, каже Дрецун.

С друге стране, како је додао, ако је став Француске и Немачке да се дијалог настави, морају да се створе услови за то, а то је безусловно укидање такси. “Немачка мора да буде свесна ситуације да је Србија сада довољно ојачала да не могу да јој се диктирају и намећу решења за Космет”, каже Дрецун.

Сматра да администрација америчког председника Доналда Трампа има рационалан политички став, али да структуре “дубоке државе” нису задовољне. “Чак и блага промена у америчком ставу наилази на страховит отпор”, примећује Дрецун.

 

Насловна фотографија: AP Photo/Michel Euler

 

Извор РТС, 24. мај 2020.