ЦГ није отворила границе за Србију и РС, реакције из Београда и Бањалуке

Србија неће затварати границе за црногорске грађане, као што је то урадила Подгорица за грађане Србије, али ће бити затворена за црногорске мафијаше, рекла је премијерка

Црногорски премијер Душко Марковић саопштио је да је Црна Гора одлучила да у првим данима јуна отвори границе са низом земаља, али остају затворене за Србију и Републику Српску. Према црногорским медијима, Марковић је најавио да ће првог јуна отварити границе са Хрватском, Словенијом, Аустријом, Немачком, Пољском, Чешком, Мађарском, Албанијом и Грчком.

Kритеријум за најављено отварање границе прописао је, како је навео црногорски премијер, Институт за јавно здравље, а то је да земља има, како преносе јавни сервис и портал ЦДМ, најмање 25 оболелих на 100.000 становника, уколико није грешка и ако није мислио на највише 25 оболелих на 100.000 становника.

“Границе ћемо отварати према земљама које имају сличан епидемиолошки статус. Нећемо тражити посебна тестирања, сви ће добити јасна упутства шта их очекује у земљи и које прописе морају поштовати”, рекао је премијер Црне Горе и изразио наду да ће отварање бити у интересу црногорског туризма.

Црногорски премијер је, такође, рекао да ће наставити разговоре са Митрополијом црногорско-приморском чим се стекну услови а да сада још није тренутак за то.

 

Извор Танјуг/РТС, 25. мај 2020.

 

СРБИЈА НЕЋЕ УВОДИТИ РЕЦИПРОЧНЕ МЕРЕ
Србија неће затварати границе за црногорске грађане, као што је то урадила Подгорица за грађане Србије, али ће бити затворена за црногорске мафијаше и криминалне кланове, поручила је вечерас премијерка Ана Брнабић, поводом одлуке Црне Горе да за грађане Србије не отвори границу првог јуна.

Србија, каже премијерка, неће уводити реципрочне мере, али је истакла да наши грађани не би требало да иду тамо где су непожељни. Она је за ТВ Пинк рекла да су наши грађани сада могли да виде да су непожељни у Црној Гори, јер ми, како је истакла, нисмо лагали да људи умиру од грипа или запаљења плућа, а не од коронавируса.

„Наставићемо и даље да се понашамо одговорно и озбиљно према нашим грађанима и да увек говоримо истину”, рекла је премијерка, иако, како је додала, прави разлог за одлуку Црне Горе да отвори границе за низ земаља, али не и за Србију није у епидемији коронавируса и броју заражених.

Србија, међутим, неће одговарати реципрочним мерама према црногорским грађанима.

„Нећемо спречавати обичним црногорским грађанима да посете Србију, али хоћемо још снажније и још оштрије спречавати улазак црногорских криминалаца и мафијашких кланова из Црне Горе који су деценијама убијали по Србији и терорисали наше грађане”, рекла је Брнабић, преноси Танјуг.

Она је истакла да у борби против криминалаца из Црне Горе нећемо имати милости.

„Овакав однос црногорског премијера послао је јасну поруку грађанима. Замолила бих да грађани што дуже и у већем броју остају у нашој Србији и да ако негде морају да оду не иду тамо где су грађани Србије непожељни”, поручила је премијерка.

 

Извор Политика, 25. мај 2020.

 

ЦРНОГОРСКА ВЛАСТ ПОСЛАЛА ПОРУКУ СРПСКИМ ТУРИСТИМА
Одлука власти у Подгорици да затворе границу за држављане Србије је смешан и бесмислен чин, а имаће и директне штетне последице искључиво за грађане Црне Горе, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Дачић је за Блиц, коментаришући потез који су црногорске власти објавиле данас послеподне, рекао да влада Мила Ђукановића „намерно није ставила Србију на листу држава чији грађани могу слободно да уђу на простор Црне Горе”.

„То показује њихов однос према Србији. Ако грађани Србије могу слободно у Мађарску, Грчку, Бугарску, зашто не би могли и у Црну Гору? Заиста смешно и показује до ког је нивоа дошла државна политика Црне Горе. Они повлаче потезе који су на сопствену штету и који су поразни за њихове грађане”, истиче Дачић.

Он наводи да је црногорска власт заправо рекла да јој „не требају туристи из Србије”.

„А које ће онда туристе имати? Црногорска власт је тиме послала и поруку где треба да иду наши грађани као туристи и где да оставе своје паре”, поручује шеф српске дипломатије.

На питање које он разлоге види као пресудне за овакву одлуку Подгорице, Дачић каже да су то свакако политички разлози.

„Када је о нама реч, ми смо донели одлуку о отварању граница и грађани Црне Горе могу несметано да уђу у Србију без проблема и ограничења. То је однос Србије, а ето какав је однос Црне Горе. Они све гледају кроз проблем који имају са Српском црквом, односно Митрополијом и што се толико народа декларише као Срби или верници СПЦ. Једноставно, очито имају проблем са српским народом”, истиче Дачић.

Према његовим речима, Србија за сада неће упућивати протестну ноту Црној Гори.

„Уместо да се труде да привуку туристе, они неће да пусте слободан проток људи. Не знам шта грађани Црне Горе о свему овоме мисле, посебно они на приморју. И после овог смешног потеза власти у Подгорици, ми остајемо при нашој одлуци да грађани Црне Горе могу у Србију”, казао је Дачић, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 25. мај 2020.

 

ВЛАСТ У ЦГ СЕ НЕ БОРИ ПРОТИВ ВИРУСА, ВЕЋ СРБА
Власт у Црној Гори се не бори против вируса, она се бори против Срба. Забрана уласка Србима у Црну Гору ваљда треба да помогне изградњи домовинског идентитета Црне Горе, пошто здрављу нације сигурно неће помоћи, лудилу вероватно, здрављу никако, изјавио је министар одбране Александар Вулин у Лесковцу где је борави поводом обележавања 21. годишњице битке на Паштрику.

– Коме је Секула Дрљевић омиљени идеолог – томе су и расни закони Независне Државе Хрватске правна инспирација – изјавио је Вулин.

 

Извор Политика, 26. мај 2020.

 

РЕАКЦИЈА ДОДИКА
Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик оценио је вечерас да одлуку Црне Горе да остави затвореним границе за Србију и Републику Српску види као покушај и калкулацију власти у Подгорици да затварањем границе олакша решавање проблема са српском заједницом у тој земљи.

„Не може се отети утиску да иза такве одлуке вероватно стоји настојање да се нека политичка питања реше унутар саме Црне Горе”, рекао је Додик за ТВ Пинк.

Црна Гора овом одлуком показује, истиче Додик, негативан однос према српској заједници и СПЦ, што може да говори само о паници те власти, тог режима који калкулише да му се затварањем границе олакшава решавање тог проблема.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 25. мај 2020.