Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине (Фото: AP/Michael Sohn)

Гренел више није амбасадор, хоће ли се посветити косовском питању?

Ричард Гренел ће, након одласка са места амбасадора у Немачкој, имати много више времена да се бави дијалогом Београда и Приштине. Како се наслућује, користиће га без остатка

Повлачењем са места америчког амбасадора у Берлину, као и препуштањем Џону Ретклифу дужности директора Националне обавештајне службе, Ричард Гренел имаће много више времена да се бави дијалогом Београда и Приштине. Како се наслућује, користиће га без остатка.

Овај дипломата, којег је председник САД Доналд Трамп у октобру именовао за свог изасланика за дијалог, најавио је прошлог месеца да “озбиљан дијалог” почиње када се укину мере реципроцитета које је увела влада Аљбина Куртија. Пошто Вашингтон очекује да се у Приштини врло брзо формира нови кабинет који ће поништити Куртијеву одлуку, Гренел већ можда и скицира свој “план рада”.

Како ће он изгледати и хоће ли осим економских тема које је форсирао до сада прећи и на клизавији, политички, терен? У свом кратком мандату изасланика за дијалог овај дипломата је испословао договор Београда и Приштине о обнови авио-линије, а потписана је и изјава о намерама за обнову железничког саобраћаја и завршетак ауто-пута између ова два града.

Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић каже нам да очекује да Гренел врло брзо пређе са економских тема на политички домен:

– Сада се чека формирање нове владе у Приштини, као и да се заврше избори за српски парламент, тако да ће дијалог ухватити замах на лето. Гренел би могао да усмери причу ка статусу Срба на КиМ и питања ЗСО, као и на заштиту српске културне баштине, али и свих других споразума чији делови досад нису примењени.

Ако амерички дипломата преузме на себе да доврши посао који је започео Брисел, поставља се питање шта ће радити Мирослав Лајчак, представник ЕУ за дијалог двеју страна? Ђукановић нам каже да од Лајчака нема претерана очекивања, јер ЕУ нема механизме притиска да подстиче дијалог, а и Америци је у овом тренутку више стало до тога да се дође до некаквог решења.

И наш некадашњи шеф мисије при Савету Европе Зоран Миливојевић каже, за Новости, да ће, без обзира на писмо министара спољних послова Немачке и Француске, Хајка Маса и Жан-Ива ле Дријана, у коме они потенцирају да је крајње време за обнову дијалога и да ово питање има “безбедносни значај за целу Европу”, Америка бити та која ће у наредном периоду имати примат. Макар до избора у САД у новембру.

– Не треба очекивати да ће се Вашингтон држати по страни. Без САД и Савета безбедности, нема решења. Претпостављам да ће Гренел прво гледати да материјализује договоре који су већ постигнути под његовим посредовањем, као што је авио-линија, да ће изаћи са још неком идејом и да ће свакако прећи и на политичка питања. Уопштено гледано, и ови први споразуми су такође политика. Веома је важно што је и званично потврђено да Гренел остаје посредник у дијалогу, а он ће истрајати на ономе што је започео.

НЕ ПОЗНАЈЕТЕ АМЕРИКАНЦЕ
На коментар једног новинара на “Твитеру” поводом Гренеловог напуштања амбасадорске позиције у Берлину, који је гласио: “Гренегзит. Немачка је колективно одахнула”, Гренел је узвратио својом констатацијом. “Правите велику грешку ако мислите да је амерички притисак престаo. Не познајете Американце”, написао је амерички дипломата.

 

Аутор Д. Р. Ђорђевић

 

Насловна фотографија: AP/Michael Sohn

 

Извор Вечерње новости, 26. мај 2020.