Џонсонов „специјалац“ Камингс на удару критике у Британији, захтева се оставка

Због кршења карантинских мера, лабуристи али и бројни конзервативни посланици захтевају да Џонсон ускрати поверење Камингсу. Може ли Џонсон да учини тако нешто?

Као што је оркестрирао кампању за излазак Велике Британије из Европске уније, Доминик Камингс, главни саветник премијера, поново изазива потресе на британској политичкој сцени. Због кршења карантинских мера, лабуристи али и бројни конзервативни посланици захтевају да Џонсон ускрати поверење Камингсу. Познаваоци прилика на Острву, међутим, кажу да је тешко замисливо да ће премијер одсећи себи десну руку, посебно када се има у виду да је баш она, а не Џонсон, хранила већи део кабинетског сазива.

Главна тема ових дана у Великој Британији је потез Доминика Камингса да у јеку пандемије коронавируса прекрши мере карантина и са породицом отпутује из Лондона у кућу у Дураму, након што је његова супруга показала симптоме COVID-19. Иако Камингс инсистира да није ништа лоше учинио и да се понео одговорно и у складу са законом, велики део јавности захтева његову оставку. Лабуристи и либерали су, наравно, намирисали крв, а занимљиво је и да је део посланика Џонсонових конзервативаца такође заузео исти став.

У намери да заустави крварење и санира штету насталу непромишљеним потезом свог главног саветника, британски премијер рекао је да разуме “збуњеност, бес и бол” народа. Ипак, у складу са својом неапологетском природом по којој је постао познат, Џонсон сматра да се Камингс понео “одговорно”, да је показао “интегритет и бригу за људе око себе”. Премијерове речи нису наишле на претерано добар одзив у јавности, посебно када се имају у виду дискутабилне одлуке Џонсоновог кабинета у борби против коронавируса, од којег је у Великој Британији до сада умрло око 37.000 људи.

Многи истичу да је лицемерно да један од најутицајнијих људи у премијеровом кабинету, који је током пандемије позивао грађане да “испуне своју дужност” и поштују мере, не жели да преузме одговорност сада када је та иста правила сам прекршио. Упркос томе, говорећи на конференцији за медије у башти Даунинг стрита 10, Камингс је истакао да не размишља о оставци уз речи: “Не жалим због онога што сам учинио.”

ЏОНСОН УМЕСТО ЏОНСОНА
Да ли ће Камингс успети да издржи нападе остаје да се види. Одговор на то можда је најбоље потражити постављајући друго питање: Да ли Џонсон сме да га пусти низ воду? Камингс није само саветник премијера. Он је његов специјалац. Кључни чинилац, оперативац и ударна песница Даунинг стрита. Џонсон и Камингс су успоставили близак однос током победоносне кампање за излазак Велике Британије из ЕУ 2016. године, чији је Камингс био главни архитекта, а Џонсон фронтмен. Велики део кабинета данас су бивши челни људи кампање за излазак, који су се током година очеличили у рововима бесомучног политичког рата. Зато је главно питање, ако Камингс не жели самовољно да оде, да ли Џонсон може да га одстрани?

“Немојте бити сигурни у то. Читава операција је Домова (Камингсов надимак). Даунинг стрит 10 је пун Домових штићеника. Министри, секретари, специјални саветници су ту само зато што их је он ту поставио. Ако он не жели да оде, настао би хаос ако би Џонсон покушао да га натера”, истиче анонимни извор угледног портала Политико.

Ветерани кампање за излазак из ЕУ сада заузимају неке од најважнијих позиција у Даунинг стриту – комуникациони директор Ли Кејн, саветник за Брегзит Оливер Луис, министар спољних послова Доминик Раб, челни човек Кабинетске канцеларије Мајк Гоув, министарка унутрашњих послова Прити Пател. Сви они, како наводе познаваоци прилика у Великој Британији, дугују своје позиције у кабинету Камингсу, а не Џонсону.

Британски медији наводе и да је Џонсон “психолошки завистан” од Камингса и да је њихов однос много компликованији него што би се на први поглед дало закључити. “Као човек крупног плана, Борису треба неко ко развија детаље. Као фронтмену, треба му неко ко дела из сенке. Дом испуњава те улоге боље од било кога у Вестминистеру, што га чини скоро, али не потпуно, незамењивим”, преноси Политико.

 

Насловна фотографија: Daniel Leal-Olivas/AFP via Getty Images

 

Извор Политико/Би-Би-Си/РТС, 28. мај 2020.